1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huawei

Panasonic lopetti liiketoimet Huawein kanssa – Yhtiö toisensa jälkeen katkonut siteitä

Panasonic on muun muassa toimittanut komponentteja Huaweille.

Huawei
Mies kävelee Huawei logon ohi
Huawei on menettänyt liikekumppaneita viime päivinä.AOP

Japanilainen elektroniikkayhtiö Panasonic keskeyttää liiketoimet kiinalaisen teknologiajätin Huawein kanssa, kertoo Panasonicin tiedottaja.

Tiedottajan mukaan yhtiö on lopettanut kaiken liiketoiminnan Huawein ja kaikkien sen tytäryhtiöiden kanssa. Asiasta on lähetetty Panasonicin työntekijöille sisäinen ohje.

Panasonic on muun muassa toimittanut komponentteja Huaweille.

Panasonicin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun matkapuhelinoperaattorit Japanissa ja Britanniassa ilmoittivat siirtävänsä Huawein kännykkämallien julkistuksia. Britanniassa lykkäyksistä ilmoittivat Vodafone ja EE, Japanissa NTT Docomo, KDDI ja SoftBank.

EE kertoi myös luopuvansa vähitellen Huawein laitteista verkkojärjestelmänsä sensitiivisimmillä ydinalueilla.

Huawei on ajautunut ahdinkoon, kun Yhdysvallat käytännössä asetti sen turvallisuussyihin vedoten kieltolistalle, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää. Yhdysvallat on kuitenkin myöntänyt kieltoon väliaikaisia poikkeuksia, jotta Huawei ja sen kumppanit ehtivät sopeutua määräykseen.

Yhtiö toisensa jälkeen katkonut siteitä

Huawei on päätynyt Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon hampaisiin, sillä Yhdysvallat on syyttänyt yhtiötä muun muassa teknologiavarkauksista ja yrityksistä vakoilla laitteidensa avulla.

Maanantaina teknologiayhtiö Googlen kerrottiin alkaneen katkoa siteitään Huaweihin Yhdysvaltain hallinnon määräyksestä. Uutistoimisto Bloomberg on uutisoinut, että muun muassa yhdysvaltalaiset piirilevyjä tuottavat elektroniikkavalmistajat Intel ja Qualcomm ovat viestittäneet työntekijöilleen keskeyttävänsä toistaiseksi tavarantoimitukset Huaweille.

Keskiviikkona brittiläinen ARM lopetti yhteistyön Huawein kanssa. ARM noudattaa Yhdysvaltojen asettamaa kieltoa, jonka mukaan Huaweille ei pidä toimittaa tavaraa. Suurin osa maailman mobiililaitteista sisältää ARM:n suunnittelemia prosessoreita.

Lue myös:

Huaweiltä katoaa kumppanit – nyt lähti siruvalmistaja ARM (22.5.)

Huawei rauhoittelee huolestuneita: Gmailia voi käyttää kuten ennenkin, tietoturvapäivitykset eivät lopu –​ 5 kysymystä puhelinkiistasta(21.5.)

Yhdysvallat lykkää kolme kuukautta Huawein vientikieltoa (21.5.)

Suomalaisasiantuntija kommentoi Huawein ja USA:n tietoverkkokiistaa: "Syyttömiin käyttäjiin iskevä temppu on raju toimenpide"(20.5.)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi