Mehiläispölytyksellä voi saada puutarhasta paremman sadon

Pölytyspalvelu voi olla mehiläistarhaajalle myös merkittävä tulonlähde

mehiläishoito
Mehiläispesiä rivissä.
Sakari Partanen / Yle

Mehiläistarhaajien tarjoaman pölytyspalvelun kysyntä lisääntyy.

Savossa on useita pölytyspalvelua tarjoavia yrityksiä muun muassa Kuopiossa, Siilinjärvellä, Leppävirralla, Suonenjoella, Lapinlahden sekä Tervon ja Vesannon alueella.

Suomen Mehiläishoitajain Liiton teettämän selvityksen mukaan tarhattujen mehiläisten tekemä pölytys lisää monien tärkeiden suomalaisten viljely-, puutarha- ja metsäkasvien satoa ja sadon laatua.

Pölytyspalvelu voi olla mehiläistarhaajalle myös merkittävä tulonlähde, sillä pölytyksen arvo on moninkertainen mehiläisten tuottaman hunajan arvoon verrattuna.

Esimerkiksi rypsisato voi nousta neljänneksellä ja omenan sato lähes puolella, jos käytetään mehiläispölytystä. Vadelma- ja mansikkaviljelmillä palveluun voidaan yhdistää biologinen harmaahomeen torjunta, omenatarhoilla taas omenan siemenkotamädän torjunta.

Pölytyspalvelussa viljelijä maksaa korvausta mehiläispesien hoidosta ja pölytyksestä, tarhaaja huolehtii pesistä ja niiden kuljetuksesta. Tarvittava pesien määrä riippuu lajikkeesta.

Suomessa pölytyspalvelu on vielä pienimuotoista, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa pölytyspalvelu on mehiläistarhaajien päätuote, hunaja sivutuote.