Savitaipale tienaamassa miljoonia euroja kiinteistöistökaupoilla – Ruokolahdella samat aikeet

Samalla kun Savitaipale ja Mehiläinen ovat loppumetreillä kiinteistökaupoissaan, osa kuntalaisista vastustaa myyntiä kuntalaisaloitteella.

kiinteistökauppa
Hyvinvointiasema
Savitaipale suunnittelee rakentavansa uuden hyvinvointiaseman elementeistä entisen tilalle.Kare Lehtonen/Yle

Savitaipaleen kunnanhallitus päättää ensi maanantaina sote-kiinteistöjensä myynnistä terveysyhtiö Mehiläiselle.

Kunnan on tarkoitus myydä hyvinvointiasemansa Mehiläiselle vajaalla 2,7 miljoonalla eurolla. Lisäksi kunta myy Peiponpesän ja Koivukodin kiinteistöt, jolloin kunnalta siirtyy pois lainoja vajaat kaksi miljoonaa euroa.

Savitaipaleen vanhaintuki -yhdistyksellä myynnissä olevat Valkama-kiinteistöt vaihtavat omistajaa miljoonalla eurolla ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien Haapatien rivitalokokonaisuus 85 000 eurolla.

Savitaipaleen kunta suunnittelee rakentavansa uuden hyvinvointiaseman nykyisen hyvinvointiaseman tontille. Rakennuksen käyttäjäksi ja vuokralaiseksi tulisi Eksote.

Ensi maanantain kunnanhallituksessa on esillä myös esitys, jonka mukaan Mehiläinen rakentaa valitsemansa kiinteistökumppanin kanssa Savitaipaleelle uuden, 60-paikkaisen ikäihmisille suunnatun palveluasumisen yksikön. Osa paikoista on tehostetun palveluasumisen paikkoja.

Terveyspalveluyritys Mehiläinen
Terveysyhtiö Mehiläisen kiinnostus ostaa Savitaipaleen sote-kiinteistöjä on nostanut kuntalaisissa myös vastustusta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Myyntiaikeet eivät miellytä kaikkia

Savitaipaleella on tehty kuntalaisaloite, jonka mukaan kunnan olisi lopetettava kiinteistöjensä myyntiprosessin terveysyhtiö Mehiläiselle.

Kahden yksityishenkilön tekemä kuntalaisaloite on kerännyt 197 nimeä. Kuntalain mukaan asia on otettava viranomaiskäsittelyyn kuuden kuukauden aikana, jos vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista on tehnyt aloitteen. Savitaipaleella on 3 430 asukasta, joten aloitteentekijöitä on riittävästi.

Savitaipaleen kunta ja Vanhaintuki ry aloittivat sote-kiinteistöjensä myyntiaikeet kesällä 2018 tekemällä yhteisen tarjouspyynnön.

Tarjouksen jättivät Attendo, Esperi Care ja Mehiläinen. Neuvotteluja päätettiin jatkaa Mehiläisen kanssa. Neuvotteluissa on ollut mukana myös Eksote, sillä kiinteistöjen myynti vaikuttaa myös sote-palvelujen järjestämiseen.

Savitaipale on perustellut sote-kiinteistöjensä myyntiaikeita sillä, että kunta haluaa turvata sosiaali- ja terveyspalvelunsa pitkällä aikavälillä. Lisäksi osa kiinteistöistä oli päässyt heikkoon kuntoon ja edessä oli mittavia kunnostustarpeita.

Savitaipaleen kunta järjestää torstai-iltana koulukeskuksella kello 17.30 kaikille avoimen sote-kiinteistökauppoihin liittyvän keskustelutilaisuuden.

Lääkäri tutkii potilaan kättä.
Sote-kiinteistökaupat edistyvät Etelä-Karjalassa nyt sekä Ruokolahdella että Savitaipaleella.Derrick Frilund / Yle

Mehiläinen liikkeellä myös Ruokolahdella

Myös Ruokolahden kunta edistää sote-kiinteistökauppojaan terveysyhtiö Mehiläisen kanssa.

Ruokolahden kunnanhallitus hyväksyi keskiviikon kokouksessaan Mehiläisen suunnitelmat ostaa terveyskeskus-hyvinvointiasema, Ruokorinteen, Iltatähden ja Torilan rivitalot. Hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Mehiläinen rakentaisi Ruokolahdelle 60-paikkaisen palvelutalon entisen kirkkoherranviraston tontille. Alueelle tarvitaan kaavamuutos.

Sote-kiinteistöjä koskevat suunnitelmat vaativat hyväksynnän Ruokolahden kunnanvaltuustolta, joka kokoontuu ensi maanantaina.