1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylivieskan seutu kiinnostaa malminetsintäyhtiöitä

Laajojakin varauksia on tehty useampia. Toistaiseksi kaikkien yhtiöiden toiminta on jäänyt tunnustelujen asteelle.

Ylivieska
Malminetsintäyhtiö Mawsonin tutkimuskaivauksien jättämä jälki maastossa.
Malminetsintäyhtiöitä kiinnostaa Ylivieskan seutu.Riikka Rautiainen / Yle

Ylivieskan ja Nivalan seudulla on tehty isoja malminetsintävarauksia. Muon Solutions on saanut luvan peräti yhdeksän kunnan alueella tehtäviin kallioperäkartoituksiin ja pienimuotoiseen näytteenottoon. Myös toinen malminetsintäyhtiö Magnus Minerals on saanut varauksen Ylivieskan seudulle.

Yhtiö suunnittelee käyvänsä alkukesän aikana uudelleen läpi alueella jo tehdyt vanhat kairaukset. Kesän ja syksyn mittaan kallioperästä aiotaan kerätä vielä lisää näytteitä. Tarkoituksena on tutkia löytyykö maaperästä esimerkiksi kuparia, sinkkiä tai kultaa.

Ylivieskan kaupungin ympäristöpäällikkö Tapio Koistinaho kertoo jopa hieman säpsähtäneensä, kun oli tarkastanut malminetsintäyhtiöiden varauksia aluetta kohtaan. Koistinahon mukaan alan yhtiöt ovat olleet jo pidempään hyvin kiinnostuneita Ylivieskan alueesta. Varausilmoituksia on tehty useampia eri yhtiöiden toimesta.

Tapio Koistinahon mukaan kuntalaiset ovat ilmeisesti jo tottuneet etsijöihin, koska keskustelua asia ei ole kuntalaisissa herättänyt. Toistaiseksi kaikkien yhtiöiden toiminta on jäänyt tunnustelujen asteelle.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi