Harvinainen rikossarja paljastui Joensuussa: poliisi epäilee vartijan varastaneen suuren määrän tavaraa asiakkailtaan

Poliisin mukaan vartija käytti hyväksi kulkutunnisteitaan ja peitteli jälkiä poistamalla valvontakameran tallenteita.

rikokset
Poliisi.
Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Vartiointiyrityksessä työskennelleen miehen epäillään varastaneen suuren määrän tavaraa asiakkailtaan Joensuussa. Poliisi on saanut valmiiksi rikostutkinnan jutussa, jossa pääepäiltynä on 1994 syntynyt joensuulainen mies.

Mies työskenteli vartijana ja osaomistajana joensuulaisessa yrityksessä, jonka asiakkaina oli isoja kauppaliikkeitä. Hänen epäillään liikkuneen kohteissa aukioloaikojen ulkopuolella ja varastaneen vartijan kulkutunnisteiden avulla käyttötavaroita ja elektroniikkaa.

Lisäksi hänen epäillään avanneen liikkeessä olleilla avaimilla pelikoneita ja rahanvaihtokoneita, joista oli hävinnyt huomattava määrä rahaa. Samoin hänen epäillään vieneen rahoja asiakkaanaan olleiden kauppojen marjanmyyntipisteistä. Poliisin mukaan mies peitteli kulkemisiaan muun muassa poistamalla valvontakameratallenteita.

Poliisin mukaan mies teki myös mökkimurtoja rikoskumppaneidensa kanssa Joensuussa ja Kontiolahdella vuosina 2018–2019.

Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Kimmo Wetterstrandin mukaan rikossarja paljastui, kun poliisi selvitti kauppaliikkeiden kanssa niiden ilmoittamaa epäselvää hävikkiä.

– Kulunvalvonnasta selvisi, että liikkeisiin oli menty aikoina, jolloin niihin ei ollut tarvetta mennä.

Miehen yhteys mökkimurtoihin puolestaan selvisi, kun hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä. Siinä löydettiin kaupoista varastettujen tavaroiden lisäksi omaisuutta, joka oli ilmoitettu kadonneeksi lähiseudulla talven aikana tapahtuneissa mökkimurroissa.

Wetterstrandilla ei ole tiedossa, että pääepäilty olisi aiemmin syyllistynyt ainakaan mihinkään vakavampaan rikokseen.

Suurin osa rikosilmoituksista on varkauksia tai törkeitä varkauksia. Miehen epäillään aiheuttaneen asianomistajille yhteensä kymmenien tuhansien eurojen vahingon.

Poliisin mukaan syyttäjä päättää syytteen nostamisesta toukokuun loppuun mennessä.

Mies on kiistänyt syyllisyytensä lähes kaikkiin tekoihin.

Juttua muokattu 14.30: Artikkelissa oli alun perin arkistokuva vartijan asusta, jossa luki vartiointiliikkeen nimi. Kyseinen vartiointiliike ei liity uutiseen.