Kajaanilaisille lisää uimapaikkoja, jos supermyrkyistä päästään eroon

Kaupunginlammen ja Vimpelinlammen saaminen uimakelpoisiksi maksaa ainakin 120 000 euroa.

Kajaani
Lammen vihreää vettä.
Kajaanin keskustan tuntumassa olevat lammet halutaan kunnostaa uimareiden käyttöön. Arkistokuva.Petri Aaltonen / Yle

Kajaanin kaupungin ja Kainuun ELY-keskuksen tavoitteena on, että Kaupunginlampi ja Vimpelinlampi ovat uimakelpoisia ensi vuonna. Kajaani on varannut kunnostustöihin rahaa 60 000 euroa ja ELY-keskus saman verran.

– Kaupunginlammesta ryhdytään poistamaan vesikasvillisuutta ja roskakaloja. Lisäksi lammen veteen pumpataan ilmaa, jotta se hapettuu, sanoo Kajaanin kaupungin suunnittelupäällikkö Jari Kauppinen.

Tarkoituksena on myös vähentää Kaupunginlampeen tulevien ravinteiden kulkua.

– Nyt sinne johtaa esimerkiksi hulevesiviemäreiden purkuputki. Vesiä ei puhdisteta millään tavalla, joten tutkimme, mitä jäämiä siellä on. Lisäksi selvitämme, mitä voimme tehdä, etteivät ne enää kantaudu lampeen.

– Kaupunginlammen pohjasedimentissä on supermyrkkyjä, kuten dioksiinia ja furaania. Niitä on käytetty aikoinaan Kajaani yhtiön sahalla puun kyllästämisessä. Pitoisuuksien raja-arvot ovat niin tiukat ja erikoiskäsittely kallista, joten uimarannan perustaminen on iso kysymysmerkki, Kauppinen jatkaa.

Vimpelinlampeen laskee luonnonpuro, joka tulee Kivimäen suunnasta golfkentän läpi.

– Selvitämme, tuleeko sieltä metsäojituksen myötä humusta ja lannoitepäästöjä, Kauppinen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!