Trump raivostui peittely-puheista – Miten käy kahden tuhannen miljardin dollarin rakennushankkeiden?

Trumpin mukaan hän ei voi tehdä demokraattien kanssa yhteistyötä suuressa infrastruktuurin rakennushankkeessa, jos tutkintauhka on päällä.

Donald Trump
Donald Trump
Presidentti Donald Trump kertoi lopettavansa neuvottelut demokraattien kanssa.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain poliittisessa johdossa olevien henkilöiden väliset suhteet olivat eilen keskiviikkona katkeamispisteessä, mistä voi olla mahdollisesti kauaskantoiset seuraukset maan kehitykselle.

Presidentti Donald Trump tapasi Valkoisessa talossa kongressin demokraattipuolueen johtajat Nancy Pelosin ja Chuck Schumerin. Kokouksessa oli määrä valmistella valtavaa kahden tuhannen miljardin dollarin arvoista infrastruktuurin korjaushanketta. Tarkoitus on, että rahoitus kootaan valtiolta, osavaltioilta ja yksityisiltä kumppaneilta.

Rakennushanke on Trumpin vaalilupaus. Myös demokraattipuoli suhtautuu rakennushankkeeseen suopeasti, koska Yhdysvaltain infrastruktuurin tiedetään olevan monessa suhteessa huonolla tolalla. Trumpilla olisi korjausurakoiden myötä mahdollista saada lisää suosiota, koska ne toisivat uusia työpaikkoja ja elvyttäisivät taloutta.

Kokous päättyi kuitenkin jo parissa minuutissa. Trump saapui paikalle jo valmiiksi suuttuneena. Hän ei silminnäkijöiden mukaan kätellyt vastapuolia eikä edes istuutunut ennen kuin poistui paikalta.

Nancy Pelosi
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet arvelivat Trumpin nähneen aamulla edustajainhuoneen puhemiehen, demokraattien Nancy Pelosin haastattelun, jossa tämä sanoi uskovansa Trumpin syyllistyneen todisteaineiston peittelyyn. Tämä on rikos, josta voidaan nostaa syyte, Pelosi totesi.

Uusi laki saattaa tuoda kongressille pääsyn presidentti Trumpin verotietoihin

Äkkinäinen tiedotustilaisuus

Poistuttuaan kokoushuoneesta Trump kutsui nopeasti koolle tiedotustilaisuuden, jossa antoi demokraattien kuulla kunniansa.

– Tulin huoneeseen ja sanoin senaattori Schumerille ja puhemies Pelosille, että haluan tehdä infrastruktuuria. Haluan tehdä sitä enemmän kuin te. Olen hyvä siinä, se on se mitä teen... Mutta tiedättekö mitä? Ei sitä voi tehdä näissä olosuhteissa. Lopettakaa se typerä tutkintanne!

Yhdysvaltain tiedotusvälineet, kuten esimerkiksi uutistoimisto AP tulkitsevat Trumpin sanoneen, ettei hän tee enää yhteistyötä demokraattipuolueen kanssa, ellei häneen kohdistuvia tutkintoja lopeteta.

Pelosi kertoi kokouksen jälkeen, että tapaus oli "hyvin hyvin outo". Hän myös sanoi rukoilevansa Trumpin ja kansakunnan puolesta.

Trump kiitti myöhemmin tviitissä esirukouksista, mutta sanoi samalla, ettei voisi jatkaa kahdella raiteella. Raiteet tarkoittavat sitä, että Trump olisi yhtä aikaa vastaamassa poliisitutkimuksiin ja tekemässä lainsäädäntöä.

Lähteet: AP, AFP