1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkapuhelimet ja mobiililaitteet

Huawei-kiista leviää Suomenkin kauppojen hyllyille – DNA: Tuskin aloitamme uusien mallien myyntiä

Telia varoittaa kännykänostajia USA:n ja Huawein välisen kiistan vaikutuksista.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Sami Aavikko
Koska Googlen rajoiteet astunevat voimaan, DNA tuskin aloittaa Huawein uusien mallien myyntiä, sanoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko. Mikko Ahmajärvi / Yle

Uutistietojen mukaan matkapuhelinoperaattorit Japanissa ja Britanniassa ilmoittivat siirtävänsä Huawein kännykkämallien julkistuksia. Britanniassa lykkäyksistä ilmoittivat Vodafone ja EE, Japanissa NTT Docomo, KDDI ja SoftBank. EE kertoi myös luopuvansa vähitellen Huawein laitteista verkkojärjestelmänsä sensitiivisimmillä ydinalueilla.

Lue aiheesta lisää tästä jutusta:

Panasonic lopetti liiketoimet Huawein kanssa – Yhtiö toisensa jälkeen katkonut siteitä

Nyt USA:n käynnistämällä Huawei-boikotilla on vaikutuksensa myös Suomeen. Matkapuhelinoperaattori DNA arvoi, että se ei aloita Huawein uusien matkapuhelinmallin myyntiä hakukonejätti Googlen kiinalaisyhtiölle asettamien rajoitusta takia.

Sitävastoin jo julkaistuja Huawein malleja pidetään yhä kaupan.

– Nyt jo julkaistuja malleja myydään, koska niille on luvattu normaali elinkaaren aikainen tuki. Android-käyttöjärjestelmäpäivityksen osalta on vielä epäselvyyttä. Uusien mallien osalta Googlen rajoitteet astunevat voimaan, joten niiden myyntiä tuskin aloitamme, kertoo DNA kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

– Tämä siis tämän hetken tiedon valossa.

DNA:lla ja Huaweilla ei ole Aavikon mukaan sellaisia sopimuksia, jotka velvoittaisivat myynnin aloitukseen.

– Lähtökohtaisesti viivästyksiin ei liity sellaisia sopimuksia, joista syntyisi seuraamuksia.

Tästä jutusta voit lukea, millaisia vaikutuksia kiistalla voi olla tavallisen puhelimen käyttäjän arkeen:

Huawei rauhoittelee huolestuneita: Gmailia voi käyttää kuten ennenkin, tietoturvapäivitykset eivät lopu –​ 5 kysymystä puhelinkiistasta

Elisalla ei päätöksiä, Telia informoi kännykkänostajia

Operaattoreista Elisa totetaa viestintäyksikkönsä kautta, että heillä ei ole päätöstä Huawein uusien kännykkämallien kauppoihin tuomisen tai julkistusten lykkäämisestä.

Myöskään Telia ei kommentoi tulevia kaupallisia aktiviteetteja tai uusien tuotteiden julkistuksia. Yhtiö on kuitenkin kehoittanut informoimaan asiakkaita epävarmuuksista.

– Ymmärrämme, että Huawein tilanteeseen liittyy tällä hetkellä epävarmuuksia, joiden sisällöstä tai vaikutuksista kuluttajalaitteiden käyttöön ei ole varmaa tietoa. Siksi olemme ohjeistaneet kauppojemme työntekijöitä ja myyntikanaviamme kertomaan asiakkaille näistä epävarmuuksista jo nyt, jotta kuluttajat saavat mahdollisimman paljon tietoa ostopäätöstensä tueksi, toteaa Telian Suomen viestintäjohtaja Camilla Ekholm.

Lue myös:

Huaweiltä katoaa kumppanit – nyt lähti siruvalmistaja ARM

Lue seuraavaksi