Hallitusneuvottelujen sote-sopu julkaistiin – lue linjaus tästä

Maakuntien muut tehtävät ratkaistaan vuoden 2020 loppuun mennessä yhdessä opposition kanssa.

hallitusneuvottelut
Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 23. toukokuuta
Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd.) kertoi sote-sovusta torstaiaamuna Säätytalossa. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitusneuvottelujen vetäjän Antti Rinteen (sd.) johdolla sovittu ratkaisu sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta on jaettu julkisuuteen. Rinne ilmoitti sovusta ennen torstain neuvottelujen alkamista Säätytalossa.

Tässä hallitusneuvotteluihin osallistuvien puheenjohtajien linjauksen keskeiset asiat.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kootaan kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Itsehallinnollisia maakuntia on 18.

Niiden toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla.

Maakuntien päättäjät eli valtuutetut valitaan suorilla vaaleilla. Jo ensi vaiheessa maakuntien tehtäväksi otetaan myös pelastustoiminta ja ensihoito.

Maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Täydentäviä palveluita voivat tuottaa yksityiset yritykset ja kolmas sektori. Kuntien roolista tehdään erillinen selvitys ja niiden rooli ratkaistaan vuoden 2019 loppuun mennessä

Lisäksi tuleva hallitus selvittää Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen valmistellaan parlamentaarisessa komiteassa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Hallitusneuvotteluissa tehdyn linjauksen mukaan itsehallinnolliset alueet mahdollistavat vaiheittaisen siirtymisen monialaisiin maakuntiin.

Myös tätä valmistellaan parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä. Silloin ratkeaa, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta siirretään maakunnille. Lainsäädännön valmistelu tehdään, kun parlamentaarinen valmistelutyö on saatu päätökseen.

Juttua täsmennetty 13.52 Otsikosta ja jutun alusta päätös muutettu linjaukseksi.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Rinteen sote-pakasta pullahti voitto keskustalle, demarit näyttivät yksityisille firmoille kaapin paikan

Rinne tapaa illalla häntä hoitaneita hoitajia: "Moni on tyytyväinen, etteivät pörriäiset pörrää soten ympärillä kuten aiemmin"

Analyysi: Hallitusneuvotteluissa tapahtui iso ihme – Antti Rinne löysi aarrearkun

Analyysi: Juha Sipilä näyttää toimivan hallitusneuvotteluissa vakaumuksensa vastaisesti – miksi hän silti johtaa keskustan neuvottelijoita?

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus