Kevät on ollut suotuisa maanviljelylle – mitä tekevät hallitus, EU ja brexit?

Maatalouden tulevaisuus on esillä monissa foorumeissa niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

maanviljelijät
Peltoa traktorin ohjaamosta katsottuna
Kylvettävä ohrapelto traktorin ohjaamosta katsottuna.Tapio Termonen / Yle

Kevään kylvötyöt ovat pikku hiljaa kunnossa ainakin Lounais-Suomessa.

Ulvilalainen maanviljelijä ja MTK Satakunnan puheenjohtaja Ilkka Markkula on kylvänyt tällä viikolla viimeiset ohrat ja heinät. Kevät on ollut suotuisa, sillä esimerkiksi ilman harsoa kasvavat perunat Markkula sai istutettua puolitoista viikkoa etuajassa.

– Kevät oli erikoinen, kun pääsiäisenä tuli lämpöaalto ja sen jälkeen oli noin viikon ajan yöpakkasia. Se vähän jännitti, että paleltuuko ohra. Näin ei kuitenkaan käynyt, Markkula sanoo.

ProAgria Länsi-Suomen toimistosta kerrotaan, että Ilkka Markkulan kokemukset tämän kevään olosuhteista voidaan ihan hyvin yleistää. Kylvöt tehtiin aikaisin ja kasvustot ovat edellä normaalista aikataulusta.

– Kyllä olosuhteet ovat olleet tänä keväänä suotuisia. Nyt kaivataan vain hiukan vettä, sanoo ProAgria Länsi-Suomen toimitusjohtaja Timo Junnila.

Uusi hallitus saisi jatkaa edellisen töitä

Maatalousyrittäjien toimeentulo ja työssä jaksaminen ovat olleet viime vuosina paljon esillä.

Suomessa käydään parhaillaan uusia hallitusneuvotteluja. Viljelijänä Ilkka Markkula toivoo, että niissä tartuttaisiin edelliseltä hallitukselta kesken jääneisiin asioihin. Yhtenä keskeneräisenä asiana Markkula mainitsee muun muassa eläintilojen lomitusasian.

– Se on tärkeä asia yrittämisen kannalta, Markkula sanoo.

Toisena keskeneräisenä asiana Markkula nostaa esiin eläinten hyvinvointilain.

Maanviljelijä Ilkka Markkula Ulvilasta.
Maanviljelijä Ilkka Markkula toivoo, että uusi EU-parlamentti tuntee maatalouden asioita.Tapio Termonen / Yle

Myös EU-vaaleilla ja brexitillä on merkitystä

Sunnuntaina Suomessa äänestetään EU-vaaleissa. Euroopan parlamenttiin valitaan yhteensä 751 jäsentä, joista 13 valitaan Suomesta. Ilkka Markkula toivoo, että valituksi tulevat uudet parlamentaarikot tuntevat maatalouden asiat hyvin ja pystyvät verkostoitumaan.

– Vanha EU-parlamentti ymmärsi maatalouden asiat hyvin, Markkula sanoo.

Maatalouden kannalta Euroopassa on isoja ja tärkeitä asioita sopimatta. Yksi tärkeimmistä on se, miten maatalouden tulevat rahoitusasiat järjestetään seuraavien vuosien aikana. Vaikka suomalaisten määrä uudessa EU-parlamentissa on pieni, uskoo Markkula suomalaisten parlamentaarikkojen vaikutusvaltaan.

– Suomalaisen viljelijän kannalta tärkeää on se, että mitään äkkinäisiä muutoksia ei tulisi, Markkula sanoo.

Kotimaan ja EU-politiikan lisäksi Ilkka Markkula pohtii myös vireillä olevan brexitin merkitystä. Hän uskoo, että brexit on merkittävä asia suomalaiselle maataloudelle.

– Rahoituspohja muuttuu ja EU:n sisäinen markkinatilanne häiriintyy. Brexit vaikuttaa kaikkeen, Markkula sanoo.