1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kangaspuut

Kansallismaisemassa kokeiltiin kangaspuilla kutomista – Kolin tempauksella halutaan edistää käsitöiden ilosanomaa

Taito Pohjois-Karjala -yhdistys vei muutamat kangaspuut Kolin huipulle.

Mari Karjalainen vie käsillä tekemisen ilosanomaa ylöspäin. Kuva: Yle / Tapio Laakkonen

Käsitöiden tekeminen on entistä suositumpaa ja erilainen käsillä tekeminen saa hyvin hauskojakin muotoja. Tuorein esimerkki tulee Kolilta. Taito Pohjois-Karjala ry raahasi viidet kangaspuut Kolille päivän ajaksi.

Kolmet kangaspuut vietiin aivan Kolin huipulle. Kansallismaisemaan, joka on tuttu lähes kaikille suomalaisille Järnefeltin, Gallen-Kallelan tai Edelfeltin maalaamana.

Henna Jäntti nautti niin kansallismaisemasta kuin kutomisestakin. Kuva: Yle / Tapio Laakkonen

Käsillä tekeminen on ihmiselle hyväksi, vakuuttavat tutkijat. Käsityötieteen professori Sinikka Pöllänen kertoo, että käsitöiden tekeminen tasaa verenpainetta ja helpottaa stressiä. Käsillä tekemisellä on sekä välillisiä että välittömiä vaikutuksia.

– Jos on vaikka stressaava työ, niin päivän aikana saa voimia siitä, että tietää saavansa omaa aikaa käsityön parissa töiden jälkeen, sanoo Pöllänen.

Myös aivotutkijat ovat havainneet käsitöiden positiivisen merkityksen. Käsillä tekeminen voi auttaa oppimisessa ja se pitää mielen virkeänä. Käsitöiden tekeminen on myös hyvin palkitsevaa.

Miia Lipponen loihtii langoista taidetta. Kuva: Yle / Tapio Laakkonen

Käsitöiden yhteisöllisyys on myös tullut uudelleen muotiin. Entisaikojen ompeluseurat ovat vain vaihtuneet erilaisiin käsityö-yökerhoihin tai vaikkapa heavyneulonnan MM-kisoihin, somesta puhumattakaan.