"Ihminen voi elää pelkällä ilmalla" – lapsensa näännyttäneet vanhemmat saivat tuomion Ruotsissa

Puolitoistavuotias lapsi oli kuolla aliravitsemukseen. Hän painoi vain kuusi kiloa sairaalaan tuotaessa.

Ruotsi
Vihanneksia lautasella
Lapsi sai rintamaidon lisäksi vihanneksia ja hedelmiä.AOP

Ruotsissa annettiin torstaina tuomio maata ravisuttaneessa tapauksessa, jossa vanhemmat aiheuttivat vakavan aliravitsemustilan tyttärelleen. Lapsi oli 17 kuukautta vanha, kun hänet vietiin sairaalaan kuoleman kielissä helmikuussa 2018.

Vanhemmat saivat kolmen kuukauden vankeustuomion törkeästä ruumiinvamman tuottamisesta. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan 5 500 euroa vahingonkorvauksia tyttärelleen, kertoo Ruotsin yleisradio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Lääkärin arvion mukaan lapsen eloonjäännissä oli kysymys vain tunneista. Tyttö painoi ainostaan 6,3 kiloa, kun hänet tuotiin sairaalaan.

Vanhemmat ovat koko ajan kieltäneet olevansa syypäitä lapsen aliravitsemukseen ja sanoneet, että tämän huono tila johtui vatsataudista. Oikeuden mukaan on täysin yksiselitteistä, että lapsi kärsi aliravitsemuksesta.

"Aurinko ja nauru korvaavat vitamiinit"

Vanhemmat olivat antaneet tytölle pääasiassa rintamaitoa höystettynä riisillä, perunalla, hedelmillä ja kasviksilla. Äiti on kertonut kuulusteluissa, että ihminen voi elää pelkästään ilmalla.

Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) isä on sanonut kuulusteluissa, ettei lapsi tarvinnut vitamiinilisiä, koska hän sai aurinkoa, naurua ja halauksia. Lasta ei myöskään ole käytetty neuvolassa, vaan isä on huolehtinut hänen terveydestään opaskirjojen avulla.

Perheellä ei ole pysyvää asuntoa, vaan se on viettänyt kiertolaiselämää. Äidin mukaan universumi on huolehtinut perheen tarpeista.

Lapsi oli sairaalassa kolme viikkoa ja on ollut sen jälkeen huostaanotettuna sijaisperheessä. Sairaalassa hänen painonsa lähti heti reippaaseen nousuun. Vielä on epäselvää, saiko hän aliravitsemuksesta pysyviä vammoja.