Rahapulassa rypevä Kotka kysyi neuvoa talousnobelistilta – hän tuli kaupunkiin, muttei osannut auttaa: "Pitäisi olla ideoita, miksi tänne tuotaisiin rahaa"

Kotka majailee mukavassa paikassa Pietarin ja Helsingin välissä. Ongelma on, ettei sillä ole kunnollisia junayhteyksiä eikä lähistöltä löydy lentokenttää.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Bengt Holmström on hyvin vaikuttunut Kotkan Kantasatamassa sijaitsevasta Merikeskus Vellamosta ja alueelle suunnitteilla olevasta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksesta.

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) professori ja talousnobelisti korostaa nuorten roolia vastaavissa hankkeissa.

– Se on luontaista meillä MIT:ssa ja yliopistossa yleensäkin, että nuoret ovat itse mukana näissä projekteissa. Nuoret yleensä keksivät sellaista, jota meidän ikäisille ei edes tule mieleen, sanoo Holmström.

Holmström nostaa esimerkkeinä esiin muun muassa Slush -tapahtuman ja opiskelijavetoisen yrittäjyysyhteisön Aaltoes. Hänen mielestään ne osoittavat, miten kekseliäitä nuoret ovat ja miten innokkaasti he ideoivat, jos heille annetaan riittävästi aineksia.

Kotka kuten moni muukin kunta on tarponut talousvaikeuksissa työttömyyden ja verotulojen vähenemisen vuoksi. Siksi Bengt Holmström on saapunut kaupunkiin.

Ei junayhteyttä eikä lentokenttää

Kotkan kaupungin, kehittämisyhtiö Cursorin ja Xamkin edustajat kävivät vuosi sitten opintomatkalla Bostonissa Yhdysvalloissa tapaamassa Holmströmiä, joka on saanut talouspalkinnon Ruotsin kansallispankilta. Palkinto jaettiin samassa tilaisuudessa kuin Nobel-palkinnot.

Tapaamisessa puhuttiin Kotkan meneillään olevista kehityssuunnitelmista ja tulevista ideoista.

Kotka on muuttotappiokunta, josta nuoret karkaavat maailmalle. Holmström joutuu hieman pureskelemaan sitä, kuinka heidät saataisiin jäämään tai ainakin palaamaan.

– Se on aina haastavaa, koska täällä ei ole junayhteyksiä eikä lentokenttää ihan vieressä. Uskon kuitenkin, että ammattikorkeakoululla pidetään ihmisiä ja paikkakuntaa aktiivisina. Lisäksi täytyy olla jotain omaleimaista.

Holmströmin mukaan hyvä esimerkki löytyy Alabamasta Yhdysvalloista. Siellä tehtiin pienessä pajassa paljon musiikkia maailmankuuluille artisteille kuten Elvikselle. Studio oli bensa-aseman näköinen laatikko, mutta mutta kaikki halusivat sinne, koska siellä oli hyvä sovittaja.

– Yksi ihminen saa paljon aikaan. Jos jossakin on jotain maailman parasta, ihmiset tulevat sinne. Siinä mielessä Kotkan sijainti ei ole Helsingin ja Pietarin välissä mitenkään huono.

Eläkkeelle opiskelemaan

Logistisesti hyvästä sijainnista huolimatta Kotkan huono taloustilanne ei ole korjaantumassa ainakaan lähiaikoina. Olisiko Nobel-palkitulla talousgurulla neuvoja.

– Siihen minulla ei ole kyllä näillä tiedoilla ole selkeitä ratkaisuja tarjolla. Onhan täällä satama, siitä pitäisi tulla jotain kasvua. Ensisijaisesti pitäisi kuitenkin olla ideoita siitä, miksi tänne tuotaisiin rahaa. Jos idea on hyvä, niin kyllä se raha myös tulee perässä.

Bengt Holmström täytti huhtikuussa 70 vuotta ja ilmoitti jäävänsä vuoden lopussa eläkkeelle yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n taloustieteen professorin tehtävästä. Tulevaisuuden suunnitelmia?

– Ainakin ensimmäisen vuoden aion opiskella. Talouden ulkopuolella ja talouden piirissä on paljon asioita, jotka minua kiinnostavat mutta joihin minulla ei ole ollut aikaa perehtyä. Ei uteliaisuus tai kiinnostus oppimiseen poistu mihinkään.

Kotkan kanssa kehitteillä on ideoita, jotka koskevat nimenomaan opiskelijoita. Enempää professori Holmström ei paljasta. Yhteistyö kuitenkin jatkuu.