Hallitusneuvottelujen sote-linjausta pidetään odotettuna pohjalaismaakunnissa

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien sote-valmistelu tuntuu istuvan hallitusneuvotteluista kerrottuun linjaukseen.

hallitusneuvottelut
Vaasan keskussairaalan kylttejä
Hans-Mikael Holmgren / YLE

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kootaan kahdeksalletoista itsehallinnolliselle maakunnalle. Näin on hallitusneuvotteluista tänään kerrottu. Maakuntien päättäjät eli valtuutetut valitaan suorilla vaaleilla. Jo ensi vaiheessa maakuntien tehtäväksi otetaan myös pelastustoiminta ja ensihoito. Maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla valmistellaan parhaillaan maakunnan kokoista sote-kuntayhtymää, mikä näyttää siis olevan linjassa hallituksen ratkaisun kanssa. Pohjanmaan maakuntajohtaja Kaj Suomela vastaa puhelimeen kesken kokouksen Ruotsin Västerbottenista ja toteaa, että linjaus kuulostaa hyvin odotetulta.

Samoin kommentoi Etelä-Pohjanmaan muutosjohtaja Harri Jokiranta. Etelä-Pohjanmaalla kunnat tekivät juuri eilen alustavan päätöksen oman sote-yhtymän rakentamisesta.

– Varmaan tässä vaiheessa on vaikea sanoa mitään lopullista, koska nämä tiedot ovat ennakkotietoja. Lopulliset kirjaukset näkyvät myöhemmin, mutta ovat ne odotettuja ja ihan hyvin tähän karttapohjaan istuvat, sanoo Jokiranta.

– Paljon yksityiskohtia on vielä kertomatta. Mutta nyt on isot periaatteet, että se on kuntien käsissä oleva ratkaisu ja nyt haetaan maakunnissa kuntien yhteistä tahtotilaa edetä, lisää Jokiranta.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on tänään kertonut luottavansa siihen, että Vaasan keskussairaalan laaja päivystys toteutuu. Tosin Henrikssonin mukaan asiaa on käsitelty vasta muissa pöydissä kuin puheenjohtajien palavereissa.