Hallitusneuvotteluiden sote-linjaus maistuu Keski-Pohjanmaalle – maakunta hamuaa ely-keskuksen tehtäviä

Keskustan piirijohtaja iloitsee, ettei kokoomuslainen markkinamalli sotke enää sotea.

sote-uudistus
Keski-Pohjanmaan liiton julkisivu.
Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan maakuntaliiton vt. maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen arvioi, että hallitusneuvotteluissa saavutettu sopu sote-uudistuksen linjoista on Keski-Pohjanmaan kannalta hyvä.

Sote-uudistusta ryhdytään valmistelemaan 18 maakunnan pohjalta. RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan maakunnat saavat itse päättää, miten ne itse hoitavat tehtävänsä. Hänen mukaansa uudessa sote-mallissa voivat olla tuottajina tilanteen mukaan kunnat, yksityiset ja kolmas sektori.

– Ratkaisu on Keski-Pohjanmaan maakunnan kannalta hyvä. Se vahvistaa maakuntamme toimintoja, meidän on helppo jatkaa siitä, mihin talvella päättyneessä maakunta- ja sote-valmistelussa jäätiin. Kokonaisuutena tämä näyttää Keski-Pohjanmaan maakunnan osalta hyvältä, toteaa Kaiponen.

Myös Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Mari Kerola on Kaiposen kanssa samoilla linjoilla.

– Keski-Pohjanmaa saisi itse päättää palveluistaan, eikä sotea sotkemaan tulisi kokoomuslaisia markkinamalleja. Valmistelua voitaisiin jatkaa pitkälti siitä, mihin alkuvuodesta jäätiin. Tämä on vakain tie edetä peruspalvelujen kehittämisessä, Kerola toteaa tiedotteessaan.

Kerola toivoo hallitusneuvottelijoilta paitsi viisasta pohjaratkaisua soteen, myös riittävien resurssien turvaamista niin maakuntiin kuin kuntiinkin.

– Sairaiden ja vanhusten palvelut on turvattava oikeudenmukaisesti koko maassa. Kuntien resurssien vahvistaminen taas on maailman parhaan koulutusjärjestelmän puolustamista. Kannustan hallitusneuvottelijoita puolustamaan oikeudenmukaisuutta ja sivistystä, Kerola linjaa.

Miten rahoitus ratkaistaan ja miten käy ely-keskusten tehtävien?

Maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen odottaa erityisellä mielenkiinnolla tietoja hallitusneuvotteluista muun muassa siitä, mitä ely-keskusten tehtävistä sovitaan eli onko niitä siirtymässä maakunnille. Kaiponen toivoo, että maakunnille saadaan vahva aluekehittäjän rooli.

– Toivon, että maakunnille saadaan vahva aluekehittäjän rooli. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi rahoituskanavien, kuten aluekehittämisen, sosiaalirahaston ja maatalousrahastojen keskittämistä maakuntien vastuulle. Näin kehittäminen olisi suoraan sidottu siihen, mitä maakunta tarvitsee.

Sote-linjauksen mukaan maakuntien verotusoikeus valmistellaan parlamentaarisessa komiteassa vuoden 2020 loppuun mennessä.

– Keski-Pohjanmaalla kuntien rahoitusresurssit ovat äärimäisen tiukoilla eli sinne tarvitaan tukea. Jos soten rahoitus menee maakunnallisen verotuksen kautta, se toivottavasti antaa kunnille mahdollisuuden selvitä muista tehtävistä. Kuntien elinvoiman kannalta on tärkeää, etteivät niiden kaikki rahat mene soteen, sanoo Kaiponen.