1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työllisyys

Kysely: Joka viides rakennusalan työntekijä on ulkomainen – etenkin raskaimpiin ammatteihin on vaikea saada suomalaisia työntekijöitä

Ulkomaalaisten työntekijöiden osuus on korkein Uudellamaalla, matalin Lapissa.

työllisyys
remonttimies Andres Pöldmaa Tripla-kauppakeskuksen työmaalla
Virolainen remonttimies Andres Põldmaa on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 2006. Parhaillaan hän rakentaa kauppakeskus Triplaa Pasilaan Helsinkiin. Pekka Pantsu / Yle

Ulkomaiset työntekijät ovat yleistyneet rakennustyömailla verrattuna kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen.

Rakennusteollisuuden tuoreen kyselyn mukaan ulkomaalaisten osuus on pienen notkahduksen jälkeen vakiintunut reiluun viidennekseen rakennusalan työntekijöistä. Vielä 2009 heitä oli yhdeksän prosenttia.

Vähiten heitä on nyt Lapissa, alle prosentti kaikista, ja eniten Uudellamaalla, noin kolmannes.

Tilastografiikka
Mikko Airikka /Yle

– Suomessa on ollut rakentamisen hyvä suhdanne pitkän aikaa ja kotimaista työvoimaa ei yksinkertaisesti ole riittänyt kaikkiin ammatteihin. Etenkin raskaammat ammatit, kuten raudoittaminen ja raskaat betonityöt ja jotkut julkisivuammatit, ovat sellaisia, että niihin on vaikea saada suomalaisia työntekijöitä, sanoo työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaro Rakennusteollisuus RT:stä.

Kaskiaron mukaan raskaiden töiden tekijät ovat saapuneet pitkälti idän suunnasta, vanhoista Neuvostoliiton alusmaista Itä-Euroopasta. Eniten tulijoita on ollut Virosta.

Työmarkkinajohtaja, Kim Kaskiaro, Rakennusteollisuus RT
Kim Kaskiaron mukaan raskaisiin rakennustehtäviin on ollut vaikeaa löytää suomalaisia tekijöitä. Terhi Liimu / Yle

Suuntaus on huomattu myös rakennusalan työntekijäliitossa. Rakennusliiton korviin on kiirinyt työmailta ympäri Suomea myös kriittistä viestiä tilanteesta.

– Kyllä siellä tuli tosi merkittävänä ja ehkä tärkeimpänä kysymyksenä esille se, että työvoiman liikkuvuus ei ole tässä mitassa suomalaisen rakennustyöntekijän mieleen, vaan tunnelma oli koko lailla rankka sitä kohtaan, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Puheenjohtaja, Matti Harjuniemi, Rakennusliitto
Matti Harjuniemen mukaan suomalainen rakentaja suhtautuu työvoiman vapaan liikkuvuuden seurauksiin kriittisesti. Terhi Liimu / Yle

Onko suomalaisten ja ulkomaalaisten työntekijöiden ainakin paikoin kireät välit havaittu myös työnantajapuolella?

– Ei meillä suoranaisesti ole siitä havaintoja. He, jotka haluavat tulla Suomeen tekemään työtä ja osin maksamaan myös veroja tänne, heitä pitää kohdella asianmukaisesti hyvinä työmarkkinakansalaisina, Kaskiaro sanoo.

Rakentaminen työllistää Suomessa lähes 200 000 ihmistä. Ulkomaalaisten tarkkaa määrää ei tiedetä.

Oma työvoima romahtanut

Kyselyn mukaan rakennusurakoitsijoiden oman työvoiman osuus on vähentynyt koko maassa reippaasti jo pitkään ja oli nyt 17 prosenttia työmaiden kokonaisvahvuudesta.

Vielä vuonna 2008 oman työvoiman osuus oli 44 prosenttia. Oma työvoima on korvautunut aliurakoinnilla ja vuokratyövoimalla.

– Oman työvoiman osuus on vähentynyt trendinomaisesti työmailla jo kymmenen vuoden ajan. Aliurakoinnilla ja vuokratyövoimalla voidaan joustavammin vastata vaihteleviin kysyntä- ja osaamistarpeisiin, sanoo Kaskiaro.

remonttimies Andres Pöldmaa Tripla-kauppakeskuksen työmaalla
Andres Põldmaa työskentelee YIT:n palveluksessa Triplan rakennustyömaalla. Pekka Pantsu / Yle

Rakennusalan edunvalvontaa hoitavan Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan työvoiman rekrytointi suuressa määrin ei käy nopeasti, ja vastaavasti työvoiman vähentäminen käy helpommin urakkasopimuksia kuin työsuhteita lakkauttamalla.

Lue myös:

Työmarkkinoilla on edessä käänne huonompaan – Ministeriö: Työllisyyden kasvu hidastuu selvästi

Näillä aloilla työntekijöitä kaivataan juuri nyt – kovin pula ei ole enää lääkäreistä

Lue seuraavaksi