Vaalimainonta palasi Keski-Suomen teiden varsiin – 25 vuotta jatkunut mainosrauha katkesi

Keski-Suomen vaalipiirissä on jo 25 vuoden ajan kampanjoitu vaaleissa ilman tienvarsimainontaa.

Kampanja-/vaalimainonta
Vaalimainokset ovat palaamassa Keski-Suomen teiden varsiille 25 vuoden "vaalirauhan" jälkeen.
Simo Pitkänen / Yle

Keski-Suomessa puolueiden piirijärjestöt ovat sopineet aina vaalien alla vaalimainosrauhasta maanteillä vuodesta 1994 alkaen. Vastaavia sopimuksia ei tiettävästi ole muissa vaalipiireissä Suomessa (siirryt toiseen palveluun) (Karjalainen).

Tälläkin hetkellä eri puolella Suomea tienvarsilta löytyy eduskuntavaalimainoksia, vaikka ne olisi pitänyt poistaa huhtikuussa viikko vaalien jälkeen.

Nyt eurovaalien alla keskisuomalaisten puoluepiirien sopimus on murentunut.

– Kokoomukselta tuli ensimmäinen viesti siitä, että he menevät nyt valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan. Nyt ollaan menossa siihen suuntaan, että teiden varsille on alkanut mainoksia hiljalleen tulla, kertoo toiminnanjohtaja Pauliina Kärkkäinen keskustan Keski-Suomen Piiristä.

25 vuoden aikana Keski-Suomen teiden varsille on ilmaantunut vain yksittäisiä vaalimainoksia ja puolueet ovat ne yksissä tuumin poistaneet. Nyt teiden varsilta löytyy ainakin keskustan, kokoomuksen, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten ehdokkaiden vaalimainoksia.

– Olemme olleet ylpeitä tästä poikkeuslaatuisesta sopimuksesta ja olemme saaneet muista vaalipiireistä kiitosta, että meillä ei ole vaalisotkua teiden varsilla, kertoo Kärkkäinen.

Mainonnan muuttuminen syynä perinteen päättymiseen

Nyt jo on tiedossa, että vuoden 2023 eduskuntavaaleissa tullaan näkemään tienvarsimainoksia Keski-Suomessakin. Suomen Keskustan Keski-Suomen piiri on nyt päättänyt, että se ei jatka enää tienvarsien mainontakieltoa. Keskusta perustelee päätöstään vaalimainonnan muuttumisella (siirryt toiseen palveluun) (Itä-Savo).

– Mainonta on vaaleissa muuttunut todella paljon ja kampanjoiden budjetit ovat kasvaneet kohti taivaita, printti ei vedä enää, sosiaalinen media on tullut tärkeäksi vaaliviestinnän kanavaksi ja sitten ovat nuo tienvarret, periaatteessa ilmaista mainostustilaa, luettelee Pauliina Kärkkäinen.

Piirin muille puolueille keskustan irtaantuminen sopimuksesta on tullut harmillisena yllätyksenä.

– Olemme tosi pahoillamme siitä, että keskusta on lipeämässä. Olemme pitäneet sopimusta erittäin hyvänä ratkaisuna ja olisimme sitä kyllä jatkaneet yleisen viihtyvyyden ja liikenneturvallisuudenkin vuoksi, pohtii järjestötyöntekijä Merja Närhi SDP:n Keski-Suomen Piiristä.

Keski-Suomen Vihreiden toiminnanjohtaja Veikko Ahola korostaa, että jatkossa jokaisen ehdokkaan ja puolueen on kannettava vastuu siitä, että mainokset ovat sallituilla paikoilla ja että ne eivät jää teiden varsiin päivettymään pitkiksi ajoiksi.

– Vaalimainos on laitettaessa niin kuin veli, mutta pois haettaessa kuin veljenpoika, Ahola vertailee.

Tarkat ohjeet tienvarsimainontaan (siirryt toiseen palveluun) löytyvät entisen Liikenneviraston eli nykyisen Väylän nettisivuilta. Mainoksiin ei tarvitse hakea lupaa.

– Vaalimainokset saa asentaa kuukautta ennen vaalitapahtumaa ja ne pitää muistaa ehdottomasti kerätä viikon kuluessa vaalitapahtumasta, muistuttaa aluevastaava Pekka Haatainen Keski-Suomen ELY-keskusta.

Lue myös:

Ylen Eurovaalit-sivusto

Etsi ehdokkaasi eurovaalien vaalikoneella (siirryt toiseen palveluun)