Sote-sopu ei vaikuta Essoten ja KSSHP:n yhteistyösuunnitelmiin – "Eihän tässä mikään pysähdy"

Tulevaisuuden sote-ratkaisut eivät vaikuta sairaanhoitopiirien toimintaan vielä lähivuosina.

kuntayhtymät
Essote kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen Mikkelin keskussairaalan edustalla marraskuussa 2018.
Essoten kuntayhtymäjohtaja Risto Kortelainen. Arkistokuva.Esa Huuhko / Yle

Hallitusneuvotteluissa on päästy sopuun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen hallintomallista.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aamulla, että uudessa mallissa on 18 maakunniksi kutsuttua itsehallintoaluetta. Maakunnat siis vastaisivat tulevaisuudessa sote-palveluiden järjestämisestä.

Tulevaisuuden sote-ratkaisut eivät vaikuta sairaanhoitopiirien toimintaan vielä lähivuosina. Essoten kuntayhtymäjohtaja Risto Kortelainen uskoo sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen parlamentaarisen valmistelun hidastavan uudistuksen toteutumista.

– Uudistus menee ilmeisesti parlamentaariseen valmisteluun, joten todennäköisesti tämä ei toteudu ihan heti. Me kuitenkin elämme täällä joka päivä, ja meidän on turvattava tulevaisuutta sinne asti, eihän tässä mikään pysähdy.

Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote on edellisen sote-uudistuksen kariuduttua suunnitellut erikoissairaanhoidon yhteistyötä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Uuden sote-mallin valmistelu ei vielä muuta Essoten suunnitelmia.

– Jos puhutaan esimerkiksi Keski-Suomi -yhteistyöstä, niin meidän on elettävä useampi vuosi (eteenpäin) ennen kuin uudistus on voimassa, Kortelainen toteaa.

Lisää aiheesta:

Hallitusneuvottelujen sote-sopu julkaistiin – lue linjaus tästä

Analyysi: Rinteen sote-pakasta pullahti voitto keskustalle, demarit näyttivät yksityisille firmoille kaapin paikan