Herätys: Rattiraivosta voi oppia pois, Leijonat paineli välieriin, eurovaalit pakottavat hallitusneuvottelut tauolle

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Henkilöauton kuljettaja näyttää nyrkkiä tiellä kulkevalle.
Henrietta Hassinen / Yle

Näin pääset turhan aggressiivisesta ajotavasta eroon

Hyökkäävä ajotapa säästää vain vähän aikaa, mutta nostaa onnettomuusriskiä selvästi. Ylen testin avulla voit arvioida omaa aggressiivisuuttasi liikenteessä. Liika aggressiivisuus tien päällä on asia, josta pystyy psykologin mukaan oppimaan pois.

Leijonilla uskomaton nousu, Ruotsi kotimatkalle

Suomen juhlintaa
Martin Divisek / EPA

Suomi kaatoi Ruotsin jääkiekon MM-kilpailujen puolivälierässä uskomattoman nousun jälkeen. Ruotsi johti ottelua pahimmillaan jopa kahdella maalilla, mutta Leijona-ryhmä nousi rinnalle. Jatkoajalle vieneen osuman teki joukkueen kapteeni Marko Anttila vain 1,5 minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista. Jatkoaikaa ehdittiin pelata vajaat kaksi minuuttia, kun ottelun sankari, Sakari Manninen iski välieriin vieneen 5-4-osuman. Välierässä Suomi kohtaa lauantaina Venäjän.

Hallitusneuvotteluissa rutistetaan päivä ennen lyhyttä vaalitaukoa

 Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto saapuvat hallitusneuvotteluihin Säätytalolle.
Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto saapuvat hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 15. toukokuuta.Marrkku Ulander / Lehtikuva

Hallitusneuvotteluissa piti saada hallitusohjelma valmiiksi tänään perjantaina, mutta jo aiemmin viikolla selvisi, että ohjelma valmistuu vasta myöhemmin. Torstaina hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) arvioi, että ohjelma valmistuisi ensi viikolla. Tämän päivän rutistuksen jälkeen neuvotteluissa on lyhyt vaalitauko. Eurovaalit järjestetään sunnuntaina.

Testaa, miten pärjäisit mepin saappaissa

europeli-eskokuva01.jpg
Eetu Pietarinen/ Yle

Kansa äänesti sinut europarlamenttiin. Testaa Ylen pelissä, olisitko kansainvälisessä seurassa kuin kala vedessä vai kuin rantakalliolla sätkivä särki?

Nuoret protestoivat ilmaston puolesta

Kolme nuorta mielenosoituksessa, taustalla mielenosoituskylttejä.
Nuoret osoittivat mieltään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi Brysselissä.Julien Warnand / EPA

Nuoret ympäri maailman järjestävät tänään toisen kansainvälisen ilmastolakon ilmastonmuutoksen estämiseksi. Ilmastolakkoilijoiden esikuva Greta Thunberg on kertonut Twitterissä, että tempaus järjestetään yli 1 620 paikkakunnalla yli 119 maassa. Helsingissä lakkoilijat luovuttavat aamulla vetoomuksen tulevalle hallitukselle Säätytalolla ja kerääntyvät sen jälkeen eduskuntatalolle.

Päivä alkaa monin paikoin sateisena

Perjantai-iltapäivän sää
Yle Sää

Perjantai alkaa sateisena maan etelä- ja keskiosissa sekä paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Päivän mittaan sää poutaantuu lännestä alkaen. Illalla sateet painottuvat itä-Suomeen. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.