Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtajavalinta venyi pitkäksi

Valtuustossa käytettiin harvinaista keinoa, suhteellista listavaalia, puheenjohtajan valintaan.

kuntapolitiikka
Samuel Broman (SFP).
Yle/Johanna Ventus

Mustasaaressa nähtiin torstain valtuuston kokouksessa erikoinen kunnanhallituksen ja sen puheenjohtajan valinta. Valinta tehtiin suhteellisella listavaalilla, jota ainakaan Mustasaaressa ei ole käytetty vuosikymmeniin.

Tätä vaalitapaa esitti RKP:n valtuustoryhmästä Kent Nedergård. Hänen mukaansa Vaasa-liitosvastaiset ryhmän jäsenet olisivat halunneet kunnanhallituksessa henkilövaihdoksia enemmän.

Kun tämä ei toteutunut, oli Nedergårdin mukaan vaihtoehtona tehdä valinnat suhteellisen listavaalin kautta.

Valtuustoryhmä jakaantui

Mustasaaren suurin valtuustoryhmä hajosi kahteen eri leiriin, vaikka alun perin tarkoitus oli olla yhtenä ryhmänä uutta puheenjohtajaa ja kunnanhallitusta valittaessa. Puheenjohtajaehdokkaita olikin kaksi, Alice Lillas ja Samuel Broman.

RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo oli pettynyt tilanteeseen ja hän pohti kokouksen jälkeen jopa, onko enää syytä pitää valtuustoryhmän kokouksia.

Lähes kolmen tunnin kokoontumisen jälkeen puheenjohtajaksi valittiin Samuel Broman. Ensimmäinen varapuheenjohtaja on Michael Luther ja toinen Anita Sundman.

Kunnanhallituksen jäsenistössä tuli muitakin muutoksia. Alice Lillas ja Ulla-Maj Salin ovat uudet hallituksen jäsenet. SDP:n Kim Erikssonin tilalle tuli perussuomalaisten Micael Westerholm.