1. yle.fi
  2. Uutiset

Kajaanin kaupunginjohtaja Itärata-suunnitelmasta: "Pitää panostaa myös yläpäähän"

Itä-Suomea halkova junarata lisäisi myös Kajaanin tavoitettavuutta.

raideliikenne
Pendolino junaradalla.
Soile Laaksonen / VR Group

Suomessa on tällä hetkellä pohdinnassa kolme uutta suurta ja kallista raideyhteyttä: Helsingistä Turkuun, Helsingistä Tampereelle ja Helsingistä itään. Ne kaikki olisivat miljardiluokan rakennusurakoita. Itä-Suomen kaupungit toivoisivat rataa piristämään myös Itä-Suomen kaupunkeja.

Kajaanin kaupunginjohtajan Jari Tolonen myöntää, että Suomen itäpuolen junaratojen kehittäminen toisi hyötyä myös Kajaaniin.

– Olisihan siitä tavoitettavuudesta hyötyä, mutta silloin pitää panostaa myös radan yläpäähän, eikä vain Kuopioon asti, Tolonen sanoo.

Ajatuksena on ollut, että valtio perustaisi niin sanotun hankeyhtiön, joka rakennuttaisi radan. Kunnat lupaavat pienen summan sen pesämunaksi, mutta kyse on pikemminkin sadoista tuhansista kuin miljoonista euroista.

Kajaanin kaupunki ei ole pohtinut millä summalla kaupungin olisi mahdollista lähteä mukaan.

– Mielellään ei millään summalla, Tolonen kuittaa.

Tolonen pitää epäreiluna sitä, että ratahanke jäisi kuntien kustannettavaksi.

– Pääväylät pitäisi pystyä ylläpitämään valtion varoilla. Jos jotain pullonkauloja tulee, joihin kunnat voivat pienillä summilla vaikuttaa, niin se on eri asia. On huonoa kehitystä, että valtio sysää kustannusvastuuta kunnille. Vielä pahempaa on sysätä sitä vastuuta yksityisille, Tolonen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi