Kainuun työttömyysprosentti laskenut jo vuosia – Matalan työttömyysprosentin takana myös negatiivisia seikkoja

Kainuussa on valtava rekrytointiongelma.

Työllisyys ja työttömyys
 työnhakijaksi ilmoittautuminen.
Derrick Frilund / Yle

Kainuun työttömyysprosentti on ollut laskussa jo 45 kuukautta putkeen. Tällä hetkellä Kainuun maakunnan työttömyysprosentti on 10,6.

Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan positiiviseen kehitykseen syynä ovat eläkkeelle jäävien työntekijöiden suuri määrä, väkimäärän vähentyminen ja se, että Kainuussa on tällä hetkellä ennätysmäärä avoimia työpaikkoja. Veijolan mukaan kaikki merkit viittavat siihen, että sama kehitys jatkuu tästä eteenpäinkin.

Työllisyystilanne ei kuitenkaan ole ihan ongelmaton, sillä Kainuussa on suuria ongelmia saada täytettyä avoimia työpaikkoja. Yksi ratkaisu tähän olisi Veijolan mielestä koulutuksen monipuolistaminen ja nopeuttaminen.

– Tämä on valtava ongelma, ja osaajia pitäisi saada monille eri aloille. Meillä on avoimia työpaikkoja nyt eniten koko valtakunnassa, Veijola sanoo.

Veijolan mukaan rekrytointiongelmia vastaan pystyisi taistelemaan muun muassa nostamalla maakunnan veto- ja pitovoimaa. Tärkeimpänä palasena tässä kuviossa on koulutus.

– Koulutuspuoli pitäisi muuttaa siten, että meillä olisi mahdollisuus kouluttaa ihmisiä nopeammin erilaisiin työtehtäviin. Toivonkin, että tulevassa hallitusohjelmassa annetaan alueille lisää koulutuspalikoita, Veijola sanoo.

Kainuussa myös nuorisotyöttömyyden määrä on laskenut lähes neljänneksellä viime vuoteen verrattuna.

– Pääsääntöisesti parantunut työllisyystilanne näkyy kaikkien hitaammin nuorissa, mutta tällä hetkellä Kainuussa on todella hyvät työllistymismahdollisuudet myös nuorilla, Veijola sanoo.

Kainuun TE-­toimistossa oli huhtikuun lopussa avoinna 849 työpaikkaa, joka on 21 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)