1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump määräsi tutkimuksen, miksi hänen vaalikampanjansa Venäjä-yhteyksiä tutkitaan

Oikeusministeri William Barr sai oikeudet käyttää mitä tahansa salaiseksikin julistettua materiaalia.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump ja oikeusministeri William Barr.
Presidentti Donald Trump ja oikeusministeri William Barr.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa on alkanut tutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää, miksi presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan väitettyjä Venäjä-yhteyksiä tutkitaan.

Presidentti Trump antoi eilen torstaina määräyksen, jonka mukaan maan kaikkien tiedusteluelinten on annettava tutkimukselle täysi tuki.

Oikeusministeri William Barrille annettiin valtuudet purkaa minkä tahansa dokumentin salaisuusluokitus, jotta sen sisältämää informaatiota voidaan hyödyntää.

Oikeusministeri Barr johtaa tutkimusta. Hän on jo aiemmin keväällä nimittänyt päätutkijaksi Connecticutissa toimivan asianajajan John Durhamin. Hän keskittyy aikaan ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja, kertoo esimerkiksi Fox News (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Trump on moneen otteeseen sanonut, että hänen kampanjaansa vakoiltiin. USA:n tiedustelupalvelut ovat seuranneet kampanjaväen tekemisiä, mutta tiedustelupalvelujen mukaan tämä tapahtui laillisesti ja niille annettujen tehtävien mukaisesti.

Erikoistutkija Robert Mueller on myös tutkinut Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä. Hänen tutkimustensa tuloksia ei ole kokonaisuudessaan julkistettu. Tähän mennessä julkistettujen tietojen perusteella näyttää siltä, ettei kampanjassa olisi rikottu USA:n lakeja, vaikka yhteyksiä venäläisiin olikin paljon.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi