Metsäpalojen riski vielä pieni Lapissa – palolentoja ei ole vielä lennetty

Viime vuonna lentojen aikana havaittiin lähes 60 paloa. Pelastustoimen yksiköitä opastettiin palopaikalla kymmenkunta kertaa.

metsäpalot
Kuvassa näkymä lentokoneen ohjaamosta maahan. Metsää, peltoja ja ohjaamon mittareita.
Göran Sandström

Riski metsäpalojen syttymiselle on Lapissa toistaiseksi pieni. Tämän takia alueella ei ole vielä tarvinnut tehdä palolentoja.

Reitti lennetään, kun Ilmatieteen laitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee yli 4,1:n.

– Kun lukema nousee yli 5,4:n, reitti lennettään kaksi kertaa päivässä, pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Lentojen aikana havaittiin lähes 60 paloa ja opastettiin pelastustoimen yksiköitä palopaikalla kymmenkunta kertaa.

Mika Kurvinen

Muualla Suomessa lentoja on tähän mennessä tehty jo 40.

Viime vuonna Lapissa tähystyslentoja tehtiin ennätyksellisen paljon, lähes 180. Niiden kustannukset olivat noin 200 000 euroa.

– Lentojen aikana havaittiin lähes 60 paloa ja opastettiin pelastustoimen yksiköitä palopaikalla kymmenkunta kertaa, Kurvinen kertoo.

Monenlaisia lentoja

Metsäpalojen lentotähystys kattaa koko Suomen. Lentojen pyrkimyksenä on havaita metsäpalot ajoissa ja näin ehkäistä niiden leviäminen suureksi.

Lapissa on yhteensä kuusi reittiä, joita valvontalennoilla lennetään.

Kurvinen kertoo, että suurin osa palolennoista on tähystyslentoja. Osa on puolestaan tiedustelulentoja, jotka tehdään epäselvien savuhavaintojen ja ukonilmojen jälkeen.

– Pelastusviranomainen voi pyytää esimerkiksi tarkistamaan, onko salamoinnin seurauksena syttynyt paloja, Kurvinen sanoo.

Pelastusviranomainen voi pyytää esimerkiksi tarkistamaan, onko salamoinnin seurauksena syttynyt paloja.

Mika Kurvinen

Tähystyskoneet ovat käytettävissä myös pelastustoimen muihin tiedustelu- ja johtamistehtäviin.

– Tällaisia tehtäviä voivat olla esimerkiksi sammutustoiminnan johtolennot, kun paikalla on useampi sammutushelikopteri, Kurvinen kuvaa.