1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katutaide

Ei töhryjä vaan taidetta! Kajaanissa halutaan hälventää ennakkoluuloja katutaidetta kohtaan

Katukulttuuritapahtumien tarkoitus on näyttää, että graffitit ja muraalit ovat taidetta eivätkä töhrimistä.

katutaide
sähkökaappi maalaus joutsen taide katutaide
Kajaanin sähkökaapitkin ovat saaneet pintaansa katutaidetta. Jonathan Rönty

Perjantaina 24. toukokuuta Kajaanin keskustassa tehdään taidetta, kun Pekka Heikkisen palaneen leipomorakennuksen julkisivu saa pintaansa graffitia.

Kajaanin kaupungin ja kulttuurialanyhteisöjen yhteisponnistuksesta syntynyt tapahtuma antaa paikallisille nuorille mahdollisuuden tutustua graffitien suunniteluun ja maalaamiseen. Oululainen katutaiteilija Lasse Rimpilä on mukana kertomassa ja opastamassa kiinnostuneita.

Monille katutaiteesta ja varsinkin graffiteista tulee mieleen spraymaalilla kirjoitetut nimikirjaimet sähkökaapin kyljessä. Tägeiksi kutsutut puumerkit eroavat kuitenkin reippaasti oikeasta graffiti- ja katutaiteesta.

– Nopeasti sutaistut tägit pilaavat koko homman maineen, Kajaanin kaupungin nuoriso-ohjaaja Miikka Kortelainen harmittelee.

Ennakkoluuloja kohdattiin myös siinä vaiheessa, kun kaupungilta haettiin lupaa Lohtajan nuorisotalon seinään touko-kesäkuun aikana maalattavaa muraalia, eli seinämaalausta varten.

– Siellä kyseltiin, että mistä alkaen sotkemista on kutsuttu taiteeksi. Tämä on kaukana sotkemisesta. Tulossa on hyvää jälkeä, joka ilahduttaa ihmisiä, Kortelainen kertoo.

Kajaanin katukulttuuritapahtumilla onkin tarkoitus tuoda muun muassa graffiteille niiden ansaitsemaa arvostusta.

– Suurin työ on ennakkoluulojen oikaisemisessa. Tämä ei ole töhrimistä vaan taidetta, Kortelainen sanoo.

Kajaanin katukuvassa on voinut huomata katutaidetta jo ennen tätä: keskustan sähkökaappeja on maalattu ja koristeltu erilaisilla tekniikoilla.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten pienillä panostuksilla voidaan tuoda taidetta ja kulttuuria osaksi meidän kaikkien arkea ja elämää, Kortelainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi