Kakolasta pääsee nyt karkuun minuutissa – turkulaiset jonottivat Suomen hilpeimpään hissiin

Somen meeminikkarit villinnyt funikulaari eli Kakolan rinnehissi on tästä lähtien osa Turun joukkoliikennettä.

joukkoliikenne
Riina Lumme ja Alina Heywood funikulaarijonossa.
Turkulaiset Riina Lumme ja Alina Heywood odottivat pääsyä funikulaarin kyytiin avajaispäivänä perjantaina. Rosa Huuska / Yle

Turun funikulaari eli Kakolanmäen rinnehissi on viimein kaiken kansan käytössä. Virallisia avajaisia vietettiin perjantaina kello 14 yläasemalla, joten uuden nähtävyyden neitsytmatka tehtiin alamäkeen.

Lehdistö tosin pääsi testaamaan Suomen kenties kuuluisamman hissin jo tiistaina. Selostettu tallenne on nähtävissä Yle Areenassa.

Julia Autio ja Jaakko Nyman odottelivat omaa vuoroaan hissijonossa virallisten seremonioiden loputtua.

– Se meni nopeammin kuin olin kuvitellut. Vauhdikas menopeli, Julia Autio arvioi.

Funikulaarista tuli somehupailun kohde helmikuussa, kun turkulainen Dani Saarinen havaitsi valmiin kabiinin poikkeavan kovasti etukäteen esitetyistä havainnekuvista. Somevirrat täyttyivät meemeistä, joissa hissin hyttiä verrattiin muun muassa Star Warsin jawojen kulkuneuvoon.

Kaupunkilaiset kuvaavat rinnehissin ensimmäisiä ajeluita kännykkäkameroillaan.
Turkulaiset tallensivat Kakolan rinnehissin ensimmäisiä matkoja kännykkäkameroillaan.Rosa Huuska / Yle

Jaakko Nyman on nähnyt funikulaarimeemit ja jakanutkin niitä "ylpeydellä ja huumorintajulla".

– Kyllä funikulaari sopii tänne erittäin hyvin. Tämä vie meidän suurten kaupunkien joukkoon, Nyman sanoo.

– Salaliittoteorioiden ystävänä spekuloin sitäkin, että meemien levittämistä oli ruokittu tarkoituksella, Julia Autio mietiskelee.

Avajaispuheessakin viitattiin kevättalven somekohuun. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen (vihr.) painotti, että vastaavaa medianäkyvyyttä olisi ollut vaikea ostaa rahalla.

Turkulaiset Alina Heywood ja Riina Lumme valmistautuivat ensimmäiseen funikulaarimatkaansa hyvillä mielin. Heidän ystäväpiirissään oli tehtailtu hupimeemejä, joten sitäkin kautta rinnehissin vaiheita oli seurattu.

– Helpottaa nyt varmasti kulkemista mäelle.

Pirjo Rouhemaa (vas.) ja Nina Hellman Funikulaarilla.
Pirjo Rouhemaa (vas.) ja Nina Hellman seurasivat avajaisia eturivissä. Funikulaariajelulle he toivoivat pääsevänsä ensimmäisten joukossa.Rosa Huuska / Yle

Funikulaari on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi. Sen kyydissä pääsee esteettömästi Kakolanmäelle, jonne on viime vuosina valmistunut paljon arvoasuntoja historialliseen vankilamiljööseen.

Kakolanmäellä on myös palveluita: hotelleja, kahviloita ja ravintolatoimintaa. Hissi on ainoa Kakolaan kulkeva joukkoliikenneväline, sillä mutkittelevat mäkinousut eivät sovi busseille. Hissille tuli hintaa 5,6 miljoonaa euroa.

Funikulaarin lähtöasemalle kerääntyi paljon kaupunkilaisia rinnehissin avajaispäivänä.
Kaupunkivinohissin eli funikulaarin avajaispäivä houkutteli runsaasti turkulaisia Kakolanmäelle. Lähtöasemat ovat muotoilultaan futuristisia.Rosa Huuska / Yle
Anne ja Matti Mäki Kaarinasta ottivat tuntumaa rinnehissiin.
Anne ja Matti Mäki Kaarinasta ottivat tuntumaa rinnehissiin. He aikovat tuoda myös lapsenlapsensa ajelulle. Mäkien mielestä esteettömälle reitille Kakolanmäelle on ollut tarvetta. Rosa Huuska / Yle

Avajaistapahtuma kiinnosti turkulaisia varsin paljon. Jonottajat olivat tyytyväisiä siihen, että kauan odotettu hissi on käytössä.

Rinnehissin radan pituus on 130 metriä, ja matka sujahtaa yhteen suuntaan noin minuutissa. Korkeuseroa ala- ja yläaseman välillä on 30 metriä.

Funikulaarilla matkustaminen ei maksa mitään. Automaattisesti ilman kuljettajaa kulkeva hissi on avoinna arkisin kello 4.30–01 ja viikonloppuisin kello 5–24.

Lue lisää:

Meemiksi noussut Kakolan rinnehissi Turussa on vihdoin valmis – hyppää kyytiin ja koeajolle