1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Youtube

14-vuotias, äärioikeistolaista vihapuhetta suoltava tubettaja nostattaa tunteita – YouTube sensuroi videoita, mikä lietsoo kiistaa sananvapaudesta

14-vuotias amerikkalaistyttö haukkuu etniset ja seksuaaliset vähemmistöt, naiset ja kanssaan eri mieltä olevat.

Youtube
Kuvakaappaus soph:n YouTube sivulta.
YouTube

Sophin videoista on vaikea muodostaa selkeää mielipidettä. Niistä tulee sekava olo.

Ensin ilahtuu, että 14-vuotias tyttö uskaltaa esittää tiukkoja mielipiteitä politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista.

Sitten kauhistuu, millaisia mielipiteitä 14-vuotias suoltaa. Hän haukkuu etniset vähemmistöt, naiset, vasemmistolaiset. Kiroilee, uhkaa väkivallalla, muodostaa hurjia salaliittoteorioita.

YouTubea on arvosteltu liian hitaasta reagoimisesta vihapuheeseen, eikä reaktiota nytkään ole tullut nopeasti. Soph avasi tilinsä jo yhdeksänvuotiaana – vaikka YouTuben ikäraja on 13 vuotta.

Toukokuun alussa Soph sai kuitenkin kolmannen varoituksen ja YouTube on poistanut osan hänen videoistaan. Sophin videot poistetaan mahdollisesti kokonaan, ja hän on jo siirtynyt tekemään videoita uudelle sivustolle.

Myös keskustelu niissä on kielletty, tosin muista syistä. YouTube päätti helmikuussa kieltää keskustelun (siirryt toiseen palveluun) lasten videoissa muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta. Perusteena oli lasten suojeleminen pedofiilien kommenteilta.

"Sananvapautta rajoitetaan!"

Sophin puheiden sisältö ei sinänsä ole uutta. Äärioikeistolaista kommentointia löytyy netistä runsaasti, myös YouTubesta. Mutta tapauksen tekee erikoiseksi puheiden aggressiivisuus ja sanojan ikä.

Soph ei ole silti aivan ainutkertainen, YouTubesta löytyy esimerkiksi 9-vuotias Sceneable, joka edustaa poliittisesti toista äärilaitaa kuin Soph.

Sophin videot ovat olleet suosittuja, ja mediahuomio on lisännyt tietenkin suosiota vain lisää. Videoita on katsottu satoja tuhansia kertoja.

YouTuben rajoitustoimiin on suhtauduttu kahdella tapaa: kysymällä, miksi ne viipyivät vuosia sekä paheksumalla sensuuria.

– YouTube on jälleen kerran vastannut valtamedian hyökkäykseen ryhtymällä toimenpiteisiin yhtä sen kotoperäistä tähteä vastaan sen sijaan, että puolustaisi omaa, luovaa yhteisöään, kritisoi muun muassa Tom Parker Reclaim the net-sivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

Parkerin mielestä Sophin videot ovat ironiaa ja komediaa.

Tosin salaliittopuheita on hyvin vaikea pitää komediana. Miten esimerkiksi YouTuben toimitusjohtajan, Susan Wojcickin uhkaaminen on komediaa?

– Susan, olen tiennyt kotiosoitteesi viime kesästä lähtien. Minulla on Luger-ase ja mitokondriosairaus, enkä piittaa elänkö vai en. Miksi minun pitäisi piitata, elätkö sinä tai lapsesi? Soitin juuri taksin. Sinulla on noin seitsemän minuuttia aikaa laatia testamentti, minä tulen etsimään sinua, eikä siitä seuraa hyvää, uhosi Soph 12-minuuttisessa, sittemmin poistetussa videossa BuzzFeedin jutun mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi