Tahdon! – Lukuisat pariskunnat solmivat avioliiton homoliitot sallineessa Taiwanissa heti ensimmäisenä päivänä

Taiwan sallii ensimmäisenä Aasian maana samaa sukupuolta olevien avioliitot.

samaa sukupuolta olevien avioliitto
Kaksi naista suutelee sateenkaarilipun päällä.
Tuore aviopari poseerasi valokuvaajille Taipeissa. Ritchie B. Tongo / EPA

Noin 300 samaa sukupuolta olevaa paria on solminut avioliiton heti uuden avioliittolain astuttua voimaan Taiwanissa. Taiwan sääti viime viikolla ensimmäisenä Aasian maana lain, joka sallii avioliiton samaa sukupuolta oleville.

Uuden lain mukaan mies- ja naisparit voivat rekisteröidä parisuhteensa ja sen jälkeen virallistaa sen avioliitoksi. Samalla homoavioparit saavat samat oikeudet kuin heteroavioparitkin.

Naispari ja miespari maistraatissa.
Lukuisat pariskunnat riensivät maistraattiin solmimaan liiton heti uuden lain astuttua voimaan. Kuva on otettu maistraatissa Taipeissa.David Chang / EPA

– Olen hyvin onnellinen voidessani sanoa kaikille: Olen homo ja menen naimisiin. Olen todella ylpeä kotimaastani Taiwanista, sanoi liikuttunut Shane Lin, joka rekisteröi kumppaninsa kanssa ensimmäisenä pariskuntana liittonsa maistraatissa Taipeissa.

Taipeilaisessa puistossa järjestetyssä hääjuhlassa tuoreet avioparit kävelivät perheenjäsenistä, ystävistä ja diplomaateista koostuneen juhlaväen keskelle sateenkaaren väreissä loistavaa mattoa pitkin.

Onnellisesti hymyileviä mies- ja naispareja.
Tuoreet avioparit juhlivat yhdessä läheistensä kanssa puistossa Taipeissa.Ritchie B. Tongo / EPA

Taiwanin perustuslakituomioistuin totesi jo vuonna 2017, että perustuslaki ei ole esteenä samaa sukupuolta olevien avioliitolle. Tuomioistuin antoi tuolloin parlamentille kaksi vuotta aikaa lainsäädännön muuttamiseen.

Lainmuutokseen johtaneen kanteen nostanut Chi Chia-wei sanoi perjantaina toivovansa, että Taiwan voisi toimia esimerkkinä muille Aasian maille.

– Olisimme ansainneet tämän oikeuden jo kauan aikaa sitten, Chi totesi.

Kaksi valkopukuista miestä. Taustalla pilvenpiirtäjä ja sateenkaaren väreissä olevia ilmapalloja.
Uuden lain mukaan homoparit voivat rekisteröidä parisuhteensa ja sen jälkeen virallistaa sen avioliitoksi. Ritchie B. Tongo / EPA

Viranomaisten mukaan ensimmäisenä päivänä avioliiton solmi koko Taiwanissa noin 300 paria ja Taipeissa noin 150 paria.

Lähteet: AP, Reuters, AFP