Poliisi aloitti tutkinnan vuosien jälkeen uudelleen – Turussa tapahtui vuonna 2002 arvokuljetusryöstön yritys, jonka tekijät edelleen kateissa

Poliisi pyytää uusia vihjeitä Turussa vuosikausia sitten tapahtuneesta arvokuljetusryöstöstä. Poliisi tutkii asiaa taas.

Lounais-Suomen poliisi pyytää vihjeitä vuonna 2002 tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstön yrityksestä. Kuva: Lounais-Suomen poliisi

Poliisi on aloittanut uudelleen aktiivisen tutkinnan vanhasta arvokuljetusryöstön yrityksestä. Arvokuljetusauto yritettiin ryöstää Turun Tampereentien Prisman pihalla elokuussa vuonna 2002.

– Poliisi aina säännöllisin väliajoin palaa vanhoihin selvittämättömiin juttuihin ja tutkii, jos ne lähtisivät jostain kulmasta selviämään. Niin tässäkin tapauksessa. Varsinaista uutta tietoa meillä ei ole asiassa, vaan tässä edetään aiemman poliisityön materiaalin perusteella, kertoo rikosylikomisario Aki Lahtinen Lounais-Suomen poliisista.

Poliisi kuvailee tapahtumaa poikkeukselliseksi Suomen rikoshistoriassa. Ryöstö jäi aikoinaan yritykseksi, koska tekijät eivät onnistuneet tunkeutumaan kulmahiomakoneen avulla arvokuljetusajoneuvoon. Vartijat olivat tekohetkellä sisällä marketissa. .

Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chevrolet Chevy Van -merkkisellä autolla. Poliisit ajoivat kuitenkin ryöstäjiä vastaan Turun Maunu Tavastin kadulla ja kääntyivät autollaan ryöstäjien perään.

"Teko ollut suunnitelmallinen ja ammattimaisesti organisoitu"

Pakomatkan aikana ryöstäjät ampuivat poliisia kohti ja levittivät pakoautosta tielle erilaisia ajoesteitä ja piikkejä. Poliisit menettivät näköyhteyden pakoautoon Turun Orikedolla Polttolaitoksenkadulla.

Pakoauto löytyi ryöstön jälkeen aikoinaan palaneena läheiseltä pururadalta. Tämän jälkeen tekijät pakenivat paikalta.

Poliisi tutkii edelleen juttua törkeän ryöstön yrityksenä ja kahtena murhan yrityksenä. Murhan yrityksen kohteena olivat poliisit. Törkeän ryöstön yritys vanhenee rikoksena 20 vuoden kuluttua, mutta murhan yritys ei koskaan.

– Teko on ollut suunnitelmallinen ja ammattimaisesti organisoitu. Teko on ollut myös erittäin vaarallinen sekä sivullisia että poliisia kohtaan, poliisi kuvailee tiedotteessaan.

Rikosylikomasario Aki Lahtinen kertoo, että muutamia todistajia on kuultu asiassa uudelleen. Epäiltyjen kiinniottoja ei ole suoritettu.

Poliisi pyytää tapahtuneesta jotain tietäviä ottamaan yhteyttä joko sähköpostilla vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai puhelinnumeroon 0295 449 142.

– Ryöstön yrityksessä oli mukana 4-5 tekijää. Rikoksesta siis todennäköisesti tietää tätä joukkoa suurempi määrä ihmisiä. Toivottavasti saamme lisää vinkkejä, toteaa Lahtinen.

Juttua täydennetty rikosylikomisario Aki Lahtisen kommenteilla klo 11:45.