Vaalit hävinnyt presidenttiehdokas ei tunnusta tappiotaan Indonesiassa – kannattajien katumellakoissa useita kuolleita

Hallitus on määrännyt 58 000 poliisia ja sotilasta turvaamaan Jakartan katuja, joilla hävinneen ehdokkaan kannattajat ovat mellakoineet.

Indonesia
Ilotulitusraketteja ja kaksi mielenosoittajaa.
Jakartan kaduilla puhkesi tällä viikolla mellakoita vaaliviranomaisten ilmoitettua presidentinvaalien tuloksen.Mast Irham / EPA

Indonesian presidentinvaaleissa tappiolle jäänyt Prabowo Subianto valittaa vaalien tuloksesta perustuslakituomioistuimeen. Istuvalle presidentille Joko Widodolle hävinnyt entinen kenraali Subianto pitää vaalitulosta väärennettynä.

Sekä vaalitarkkailijat että vaaliviranomaiset ovat todenneet, ettei järjestelmällisestä vaalivilpistä ole merkkejä.

Indonesian vaaliviranomaisten mukaan Joko Widodo sai 55,5 prosenttia ja Prabowo Subianto 44,5 prosenttia huhtikuun vaaleissa annetuista äänistä.

Jakartassa puhkesi mellakoita

Vaalituloksen julkistamisen jälkeen Subianton kannattajat ryntäsivät Jakartassa kaduille mellakoimaan. Yhteenostoissa poliisien kanssa on kuollut tällä viikolla ainakin kahdeksan ihmistä. Loukkaantuneita on yli 700 ja pidätettyjä useita satoja.

Joukko mellakkapoliiseja istuu ja makaa kadulla.
Mellakkapoliisit lepäsivät Jakartassa yhteenottojen laannuttua torstaina.Bagus Indahono / EPA

Hallitus on määrännyt 58 000 poliisia ja sotilasta turvaamaan Jakartan katuja. Katumellakat rauhoittuivat torstaiaamuna, mutta niiden arvioidaan voivan leimahtaa uudelleen perjantain aikana.

Lähteet: Reuters