Isis-järjestön nousu, uho ja tuho kestivät 13 vuotta – tuhansia siviilejä tapettiin, ympäri maailmaa tehtiin toista sataa terrori-iskua

Ääri-islamilainen Isis-järjestö hallitsi raaoin ottein laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa.

Isis
Jesidipakolaisia Erbilissä
Jesidipakolaisia Erbilissä helmikuussa 2015. Isis tappoi ja otti seksiorjiksi tuhansia jesidi-vähemmistöön kuuluvia. Robert Jaeger / EPA

Ääri-islamilainen Isis-järjestö kukistui tämän vuoden maaliskuussa, mutta ehti sitä ennen runsaan vuosikymmenen aikana hallita laajoja alueita Irakista ja Syyriasta. Järjestö imi riveihinsä jäseniä ulkomailta ja syyllistyi kansanmurhiin ja sotarikoksiin.

Miten järjestön historia etenikään? Seuraavassa käännekohtia ja kuvia terroristijärjestön taipaleelta.

2006 – Isis perustettiin

Yhdysvallat valtasi Irakin vuonna 2003, ja sekasortoon ajautuneessa maassa syntyi runsaasti uskonnollisia, länsivastaisia ääriryhmiä. Ääri-islamilaiseen al-Qaida-järjestöön kuuluva ryhmä asettui Irakiin. Ryhmä muutti nimensä vuonna 2006 Irakin islamilaiseksi valtioksi. Ryhmän johtaja tunnettiin nimellä Abu Omar al-Baghdadi.

Yhdysvaltain armeijan tiedotustilaisuus
Yhdysvaltain armeijan tiedotti jo toukokuussa 2007 Isisin perustajan, Abu Omar al-Baghdadin kuolleen Yhdysvaltain ja Irakin yhteisiskussa. Tieto oli kuitenkin ennenaikainen, Isisin johtaja sai surmansa vasta kolme vuotta myöhemmin.Ahmad al-Rubaye / EPA

2011 – Isis laajeni Syyriaan

Syyrian sisällissota puhkesi ja järjestön johtajaksi vuotta aiemmin noussut Abu Bakr al-Baghdadi lähetti alaisiaan laajentamaan toimintaa Syyrian maaperälle. Pari vuotta myöhemmin al-Baghdadi seurasi perässä, irroitti järjestönsä al-Qaidasta ja nimesi järjeston uudelleen Irakin ja Levantin islamilaiseksi valtioksi.

Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi nousi Isisin johtoon vuonna 2010, kun järjestön perustaja Abu Omar al-Baghdadi oli saanut surmansa Irakissa Yhdysvaltain ja Irakin armeijan ohjusiskussa.Isis-video / EPA

2014 – järjestö valtasi laajoja alueita

Isis valtasi tärkeitä alueita, vuoden alussa Fallujan Irakissa ja Raqqan Syyriassa sekä kesäkuussa Mosulin ja Tikritin Irakissa, samoin laajoja alueita Syyrian ja Irakin rajalla. Al-Baghdadi julisti kalifaatin syntyneeksi ja nimesi järjestön jälleen uudelleen.

Mosulin isossa moskeijassa järjestön nimeksi tuli Islamilainen valtio, Isis.

Syyrian ja Irakin kartta, johon merkitty ISISin hallussa vuodenvaihteessa 2014-15 olleet alueet
Leena Luotio / YLE, lähde BBC

Valloitetuilla alueilla Isis syyllistyi valtaviin raakuuksiin. Sinjarissa järjestö teloitti tuhansia siviilejä ja otti yli seitsemän tuhatta naista ja tyttöä seksiorjiksi. Syyriassa järjestö teurasti satoja Sheitaat-heimoon kuuluvia.

Länsimaalaisia otettiin panttivangeiksi ja teloitettiin. Teloitusvideot kammottivat, mutta myös keräsivät järjestölle netissä kannattajia. Tuhansia ulkomaisia taistelijoita matkusti Irakiin ja Syyriaan Isisin riveihin.

2014 eteenpäin – terrori-iskujen aalto eri puolilla maailmaa

Järjestön nimissä on tehty kymmeniä verisiä terrori-iskuja Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Wikipedia laskee (siirryt toiseen palveluun) iskuja olevan yli 120, osan iskuista järjestö on ottanut suoraan nimiinsä ja osassa iskuista tekijää epäillään yhteydestä järjestöön.

Terrori-isku Belgiassa toukokuussa 2014
Terrori-hyökkäys juutalaisessa museossa Brysselissä toukokuussa 2014 oli tiettävästi ensimmäinen Isisin piikkiin laskettu, ulkomailla tehty isku.Oliver Hoslet / EPA

2015 – Ramadi sekä historiallinen Palmyra vallattiin

Toukokuussa 2015 Isis valtasi Irakin Ramadin sekä Syyriassa historiallisen Palmyran kaupungin. Vuoden lopulla järjestö oli kuitenkin jo alakynnessä molemmissa maissa.

Venäläissotilas vartioi Palmyrassa
Venäläissotilas vartioi Palmyrassa maaliskuussa 2016, pian takaisinvaltauksen jälkeen. Isis ehti tuhota antiikin rauniokaupunkia liki vuoden ajan.Sergei Chirikov / EPA

2016 – Isis menettää tärkeitä alueita

Syyrian armeija valtasi maaliskuussa Venäjän tuella Palmyran. Irak valtasi kesäkuussa takaisin Fallujan, elokuussa Yhdysvaltain tukemat kurdijohtoiset joukot valtasivat Syyriassa Manbijin.

Turkki ei pidä kurdijoukkojen menestyksestä rajansa tuntumassa ja aloitti iskut sekä Isisiä että kurdijoukkoja vastaan.

2017 – Isisille tappioiden vuosi

Kesäkuussa Isis menetti Irakissa Mosulin raskaiden taisteluiden jälkeen ja al-Baghdadi julisti kalifaatin tuhoutuneeksi. Syyskuussa Venäjän tukemat Syyrian armeijan joukot etenivät Itä-Syyriassa ja valtaavat Isisiltä Deir al-Zorin. Lokakuussa Yhdysvaltain tukemat kurdijohtoiset joukot ajoivat Isisin Raqqasta.

Kurdijohtoisia joukkoja Raqqassa
Kurdien johtamat SDF-joukot valtasivat 2017 Isisin epävirallisen pääkaupungin, pohjoissyyrialaisen Raqqan. Sotilaat seisovat liikenneympyrässä, jossa Isis piti tapanaan teloittaa vankeja.Youssef Rabih Youssef / EPA

2018 – Isis ajetaan yhä ahtaammalle

Kurdijohtoiset joukot etenivät Eufrat-joen vartta, Irakin armeija valtasi loput Isisin alueista Irakissa.

kurdijoukot juhlivat voittoa
Kurdijohtoiset SDF-joukot juhlivat voittoa Isisistä Baghuzissa 23.3.2019.STR / EPA

Maaliskuu 2019 – Isisin tuho

Yhdysvaltain tukemat kurdijohtoiset joukot valtasivat viimeisenkin Isisin linnakkeen, Eufratin varrella sijaitsevan Baghuzin. Tuhansia naisia ja lapsia pakeni kaupungista.

Isisin taistelijoiden perheenjäsenet on sijoitettu al-Holin vankileiriin ja heidän tuomitsemisensa ja jatkosijoituksensa aiheuttaa päänvaivaa. Leirillä on yli 70 000 vankia lukuisista maista – myös tiettävästi 44 suomalaista naista tai lasta.

Lue lisää:

Yle Isis-leirillä Syyriassa: Leirillä on jopa 44 suomalaista, kertovat suomalaisnaiset videolla – "Haluamme takaisin Suomeen"

Isisin kalifaatti on mennyttä, mutta järjestö voi vielä nousta – neljä kysymystä terrorijärjestön tulevaisuudesta

Lähteet: Reuters