Hyppää sisältöön

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti erosta kyynelehtien – seuraajaksi povattu Boris Johnson: Lähdemme EU:sta diilillä tai diilittä

Pääministeri sanoi tehneensä kaiken voitavansa EU-eron toteutumiseksi. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn vaatii Britanniaan ennenaikaisia vaaleja.

Iso-Britannian pääministeri purskahti itkuun ilmoittaessaan erostaan
Iso-Britannian pääministeri purskahti itkuun ilmoittaessaan erostaan

Britannian pääministeri Theresa May eroaa tehtävästään. May ilmoitti asiasta tiedotustilaisuudessa Downing Streetillä.

May totesi tehneensä kaikkensa toteuttaakseen EU-kansanäänestyksen tuloksen. Hän ei ole saanut taivuteltua maan parlamenttia toteuttamaan ehdottamaansa erosopimusta. Asiasta on äänestetty parlamentissa kolmesti.

May toimii konservatiivipuolueen puheenjohtajana 7.6. saakka. Tämän jälkeen alkaa puolueen puheenjohtajavalinta. Uusi puheenjohtaja nousee pääministeriksi.

May jatkaa virkaatekevänä pääministerinä, kunnes uusi henkilö on valittu.

Theresa May poistui ilmoituksensa jälkeen vastaamatta toimittajien kysymyksiin. Kuva: Neil Hall / EPA

"En jätä tehtävääni kaunaisena"

– Uuden pääministerin on kyettävä saamaan aikaan yhteisymmärrys parlamentissa. Se ei synny, elleivät kaikki osapuolet ole valmiita joustamaan vaatimuksistaan, May sanoi.

Hän uskoo, että brexit on joka tapauksessa mahdollista toteuttaa.

– Jätän tehtävän, joka on ollut minulle suuri kunnia. Olen [Britannian] toinen naispuolinen pääministeri, mutta varmasti en viimeinen.

May kertoo ilmoittaneensa erostaan Britannian kuningattarelle.

Mayn puheen lopussa tunteet ottivat vallan.

– En jätä tehtävääni kaunaisena, vaan tuntien valtavaa kiitollisuutta siitä, että olen saanut palvella maata, jota rakastan, May totesi viimeisinä sanoinaan, jolloin hän murtui kyyneliin ja poistui paikalta vastaamatta kysymyksiin.

Oppositiojohtaja-Corbyn vaatii vaaleja

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn äänesti 23. toukokuuta Britanniassa järjestetyissä europarlamenttivaaleissa. Kuva: Will Oliver / EPA

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoo Mayn eron olevan oikea päätös. Samalla hän vaatii pääministerin eron vuoksi Britanniaan ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Corbynin mielestä konservatiivipuolue on nyt niin jakautunut, ettei se kykene johtamaan maata.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo kunnioittavansa Mayn eropäätöstä. Hän vakuuttaa Saksan toivovan yhteistyön ja läheisen suhteen brittihallituksen kanssa jatkuvan entisellään

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaatii Britannialta nopeasti selkeää kannanottoa brexitiin Mayn erosta huolimatta. Irlannin ulkoministeri Simon Coveney toteaa, ettei Britannialle ole EU:lta luvassa parempaa tai erilaista erosopimusta nousee uudeksi pääministeriksi kuka tahansa. Myös Euroopan unioni on lähettänyt Britannialle saman viestin. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker haluaa luoda hyvät suhteet Mayn seuraajaan riippumatta siitä kuka hän on.

Seuraajasuosikki Johnson puhkuu intoa

Boris Johnson sanoo Britannian eroavan EU:sta 31. lokakuuta vaikkei sopimusta syntyisikään. Kuva on otettu tammikuussa 2019. Kuva: Neil Hall / EPA

Mayn mahdollisena seuraajana konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi pidetty Boris Johnson kommentoi eroa sanomalla, että brittien on nyt yhdistettävä voimansa EU-eron toteuttamiseksi. Intoa puhkuva Johnson on eroilmoituksen jälkeen ehtinyt myös sanoa, että Britannia jättää EU:n lokakuun lopussa.

– Me lähdemme EU:sta 31. lokakuuta joko diilillä tai ilman diiliä. Hyvän sopimuksen voi saada valmistautumalla sopimuksettomuuteen, Johnson julisti.

Innokas EU-eron puolestapuhuja Boris Johnson on entinen Lontoon pormestari ja entinen ulkoministeri.

Lue lisää:

.
.