Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys aloittaa elokuussa uuden huoltoaluksen koeajot – M/S Roope-Saimaa vesillä viimeistä kesää

Vuoksen vesistö on yhdistyksen laajin toiminta-alue, joten tarkoituksena on hankkia alueelle toinenkin huoltoalus.

Saimaa
Roope Saimaa.
Roope-Saimaa on palvellut vuodesta 1995.Paavo Koponen / Yle

Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys uusii huoltokalustoaan Saimaalla. Yhdistys huoltaa kaupunkien ja kuntien sekä virkistysalueyhdistyksen ja -säätiön omistamia saarten retkisatamia.

Elokuussa Järvi-Suomen alueelle on tarkoitus saada koeajoon 13-metrinen katamaraanirunkoinen alumiinivene. Vene varustetaan kahdella perämoottorilla, nosturilla sekä kahden kuution jätevesitankeilla, joilla pystytään tyhjentämään kelluvia septilaitteita.

Myöhemmin Järvi-Suomen alueelle on tarkoitus hankkia myös toinen uusi alus, koska Vuoksen vesistö on yhdistyksen laajin toiminta-alue.

Alusten uusiminen maksaa kokonaisuudessaan noin miljoona euroa. Eduskunta on myöntänyt hankkeeseen 500 000 euron avustuksen valtion lisätalousarviosta. Lisäksi Savonlinnan kaupunki, Sulkavan, Enonkosken, Puumalan ja Rantasalmen kunnat sekä Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö ovat myöntäneet alushankintaan yhteensä 46 500 euroa avustusta.

Yhdistys kerää ihmisiltä avustusta alushankintoihin Kalusto kuntoon -varainhankintakampanjassa. Ihmiset ovat tukeneet alushankintaa jo yli 33 000 eurolla.

Vanha huoltoalus M/S Roope-Saimaa jatkaa toimintaansa vielä tämän veneilykauden ajan.

Roskienkeruuvene esittelyssä Savonlinnassa

Retkisatamia huoltava yhdistys lanseerasi keväällä 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi roskienkeruuveneen. Vene kerää roskia vedestä, ja sen avulla yhdistys haluaa kiinnittää huomiota vesistöjen roskaantumisongelmaan.

Roskienkeruuvene Roska-Roopeen pääsee tutustumaan torstaina ja perjantaina Savonlinnassa sekä lauantaina Puumalassa. Veneen liikkuminen on kuitenkin hyvin keliriippuvaista.

Korjattu 11.7.2019 kello 10.28: Lisätty Puumala rahoittaneiden kuntien joukkoon ja korjattu kuntien sekä säätiön tukisumma.