Neulamäen luolastosuunnitelmat tarkentuivat – tilojen neliömäärä ja hinta-arvio kasvoivat

Liikunta- ja tapahtumakeskuksen rakentamisen on suunniteltu alkavan tänä vuonna.

Kuopio
Havainnekuva Savilahden alueelle rakennettavasta liikunta- ja tapahtumakeskuksesta.
Havainnekuva Savilahden alueelle rakennettavasta liikunta- ja tapahtumakeskuksesta.Kuopion kaupunki

Kuopion Neulamäen luolastoihin rakennettavan liikunta- ja tapahtumakeskuksen neliömäärä ja kustannusarvio ovat nousseet roimasti aiemmin esillä olleesta suunnitelmasta.

Kuopion kaupunki on täsmentynyt suunnitelmiaan keskuksesta, jonka laajuudeksi esitetään 14 000 neliömetriä sekä 1 000 neliön tilavarausta aiemman noin 8 000 neliön sijaan. Myös keskuksen hinta on noussut 20 miljoonasta 35,5 miljoonaan euroon.

– Ero neliömäärissä tuntuu suurelta, mutta johtuu siitä, että laskelmat ovat tarkentuneet. Hankesuunnitelmassa ei ollut laskettu esimerkiksi leveitä sisään- ja uloskäyntejä ja paksuja ulkoseiniä, kertoo rakennuttaja Timo Tanninen Kuopion kaupungilta.

Kustannusarvion kasvu johtuu osittain samasta syystä eli nyt laskelmiin on tullut lisäkustannuksia yleisötiloista ja leveämmistä poistumisteistä. Lisäksi kustannuksia ovat nostaneet muun muassa suunnitelmien mukaiset tekniikkaan ja turvallisuuteen liittyvät lisähankinnat, kuten sprinklerit sekä kalliorakentamisen vaatimat tutkimukset.

Savilahdessa Puolustusvoimilta vapautuneella varikkoalueella on suuret määrät kalliotilaa. Näihin luolastoihin kaupunki rakentaa harrastetilojen, kuntosalin ja väestösuojan lisäksi esimerkiksi pääsarjatason otteluolosuhteet salibandylle ja lentopallolle.

Väestönsuojapaikkojen määrä on kohonnut toteutussuunnittelun aikana 7 500. Tapahtumiin mahtuisi 4 000 henkeä ja katsomossa on 2 500 paikkaa.

Liikunta- ja tapahtumakeskus vie noin puolet Neulamäen kalliotiloista ja lopuille tiloille etsitään muuta käyttöä. Suunnitelmien mukaan liikunta- ja tapahtumakeskuksen rakentamisen on määrä alkaa tämän vuoden aikana.

Kuopion kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina.

Tekstiä ja otsikkoa tarkennettu 24.5.2019 kello 15:40 Timo Tanniselta saatujen tietojen perusteella.