Tupakka käryää Kreikan baareissa kiellosta huolimatta niin, että savuttomuutta etsivä tarvitsee avukseen nettisivuston

George Balafoutisin perustamalla sivustolla listataan yli 400 tupakkalakia noudattavaa ravintolaa, baaria tai kahvilaa.

Kreikka
Mies polttaa tupakkaa. Iso savupilvi.
Joukko ravintoloitsijoita kokoontui syyskuussa 2010 polttamaan joukolla tupakkaa sisätiloissa protestina tupakkalain vaatimuksille.Orestis Panagiotou / EPA

Tupakointi julkisissa sisätiloissa kiellettiin Kreikassa jo vuonna 2009, mutta kun George Balafoutis palasi Yhdysvalloista kotimaahansa pari vuotta sitten, hän huomasi hämmästyksekseen, ettei kiellolla ollut ollut merkittävää vaikutusta.

Asiasta sisuuntunut Balafoutis päätti perustaa nettisivuston valistamaan yleisöä paikoista, joissa tupakkalakia todella noudatetaan. Tätä nykyä akapnos.gr-sivulle (siirryt toiseen palveluun) on listattu jo yli 400 savutonta ravintolaa, baaria tai kahvilaa.

Balafoutis myöntää, että tehtävää riittää vielä kymmenen vuotta lain voimaantulon jälkeen.

– Ravintoloiden ja klubien omistajat pelkäävät menettävänsä tupakoivat asiakkaansa, ja poliitikot pelkäävät menettävänsä ääniä, Balafoutis sanoo.

Hän ei siksi odota, että sisätiloissa tapahtuvan tupakoinnin jatkuminen nousisi teemaksi myöhemmin tässä kuussa pidettävissä paikallisvaaleissa.

Joukko miehiä polttaa tupakkaa.
Yli kolmannes kreikkalaisista tupakoi. Kuvassa joukko tupakkalakia vastustavia ravintoloitsijoita syyskuussa 2010.Orestis Panagiotou / EPA

Euroopan kovimpia tupakoija

Parin vuoden takaisen Eurobarometer-kyselyn mukaan 37 prosenttia kreikkalaisista tupakoi. Suhteellinen osuus on korkein koko EU:ssa ja selvästi yli unionin 26 prosentin keskiarvon. Suomalaisista tupakoi saman kyselyn perusteella 20 prosenttia.

Tupakointikieltoa rikkova henkilö voi saada enimmillään 500 euron ja yritys jopa tuhannen euron sakon. Ilmiannot ovat kuitenkin harvinaisia. Suuri osa yrittäjistä ottaa kuitenkin mieluummin riskin sakoista kuin tupakkaan mieltyneiden asiakkaiden karkottamisesta.

Ravintoloitsijoiden ajatuksissa ovat Maria Triantafylloun kaltaiset kreikkalaiset.

– Kun lähden ystävien kanssa ulos baariin tai kahvilaan, vietän siellä muutamia tunteja ja minulla se aika kuluu tupakoidessa, Triantafyllou sanoo.

Ateenalaisen Booze Cooperativa -baarin omistaja Nikos Louvros esittelee ylpeänä pöydissä olevia tuhkakuppeja.

– Siinä, ettei sairaalassa saa tupakoida, on järkeä, mutta kun on pitämässä hauskaa, pitää voida mennä jonnekin missä voi polttaa, Louvros sanoo.

Lähteet: AFP