Levin hissipomo Jouni Palosaari vapautettiin syytteistä, mutta tapausta käsitellään nyt hovioikeudessa – todistajana myös hallitusneuvottelija Antti Rinne

Syyttäjä sanoo hissijunailujen aiheuttaneen vahingonvaaraa, Palosaari syyttää Rinnettä kumppaneineen vedättämisestä.

SDP:n nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne erotti Jouni Palosaaren talvella 2013 hissiyhtiön toimitusjohtajan tehtävistä, hissihankintoihin liittyvän luottamuspulan vuoksi. Silloin Rinne edusti ammattillitto Prota. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kittilän kuntajupakan niin sanottua hissihaaraa käsitellään Rovaniemen hovioikeudessa maanantaista lähtien. Lapin käräjäoikeus hylkäsi Levin hissiyhtiön toimitusjohtajaan Jouni Palosaareen kohdistuneen luottamusaseman väärinkäyttöön liittyvän syytteen viime kesäkuussa.

Asia liittyi Levin etelärinteen hissihankintojen kilpailutukseen. Palosaaren epäiltiin vuotaneen toisen hissivalmistajan luottamuksellisia tietoja kilpailevalle hissivalmistajalle ja näin suosineen tietoja saanutta hissivalmistajaa.

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Rovaniemen hovioikeudessa kuullaan nyt todistajana myös maan hallitustunnustelijaa, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä. Hän antaa lausuntonsa videon välityksellä keskiviikkona, viimeisenä varsinaisena käsittelypäivänä.

Rinne oli nyt tarkasteltavien tapahtumien aikaan, syksyllä 2013, ammattiliitto Pron edustaja Levin matkailukeskuksen hallituksessa. Kyseinen yhtiö taas omistaa Kittilän kunnan kanssa Levin hissiyhtiön, Levi Ski Resortin.

Rovaniemen hovioikeus ilmoittaa asian käsittelyn aikana asian päätösajankohdan.

Syyttäjä: käräjäoikeus käsitellyt liian pitkää ajanjaksoa

Syyttäjän mukaan käräjäoikeus on perustanut aiemman päätöksensä syytteen ulkopuolisiin ja jopa vuosia tekoajan päättymiseen liittyviin seikkoihin. Hänen mukaansa luottamusaseman väärinkäyttö on täyttynyt Levin hissiyhtiön hallituksen kokouksessa 28.10.2013.

Jouni Palosaari taas vetoaa omassa vastavalituksessaan syyteoikeuden vanhentumiseen ja siihen, ettei asiassa olisi ollut erittäin tärkeää yleistä etua.

Jouni Palosaarella on lisäksi taskussaan lisätodisteita, joilla hän haluaa kumota väitteen, että hän olisi ollut vaarassa aiheuttaa taloudellista vahinkoa hissiyhtiölle ja suosinut hissitoimittajana itävaltalaista Doppelmayr Seilbahnen GmbH:ta italialaisen Leitnerin sijaan hiihtohissien hankintaprosessissa vuonna 2013.

Loppujen lopuksi Leitner tosin voitti tarjouskilpailun.

Palosaari kokee tulleensa vedätetyksi

Palosaaren mukaan Antti Rinteellä on tietoa siitä, että osa hissiyhtiön hallituksesta kävi jopa tiiviitä neuvotteluja Leitnerin kanssa samaan aikaan kun Palosaaren on kerrottu puolestaan auttaneen Doppelmayria tarjouskilpailun voittamisessa.

Syyttäjä katsoo valituksessaan aiempaan tapaan, että Palosaari olisi esimerkiksi tarkoituksellisesti piilottanut myös hallitukselta Leitnerin viime hetkellä tekemän hinnanalennuksen, ja siten riskeerannut hissiyhtiön taloutta.

Palosaari kiistää syyttäjän väitteet ja näkee tapahtumien takana olevan jopa puhtaan ajojahdin niiden osalta, joilla on ollut tiivis yhteys Leitneriin. Muun muassa Antti Rinne mainitaan joukossa, joka on vedättänyt häntä. Muita henkilöitä ovat Palosaaren mukaan olleet muun muassa Levi Ski Resortin tapahtuma-aikainen hallituksen puheenjohtaja Lauri Kurula sekä jäsen Ari Aspia.

Tällä oikeudenkäynnillä on yhteys toiseen Kittilä-oikeudenkäyntiin. Entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki Levin matkailukeskuksen ja hissiyhtiön hallituksen kanssa Jouni Palosaaren toimista tutkintapyynnön vuonna 2013. Tämän tutkintapyynnön peruuttamiseen ja Anna Mäkelän erottamiseen liittyvä laajaa oikeudenkäynti oli Rovaniemellä loppuvuonna 2018.

Syyttäjä vetoaa myös tähän oikeudenkäyntihaaraan valituksessaan. Hissiasia tuli Oulun syyttäjänviraston tarkasteltavaksi alun perin apulaisvaltakunnansyyttäjän avattu asian uudelleen sen jälkeen, kun Kittilän kunnanhallitus oli vetänyt tutkintapyynnön pois poliisilta.

Lue myös: