1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aulanko, Hämeenlinna

Ruusulaakso sai ensimmäiset mökkinsä – Aulangolle nousee uuden ajan siirtolapuutarha

Aulangolle on tulossa 80 mökin siirtolapuutarha-alue. Puutarhaa ei mökkiläisen kuitenkaan ole pakko perustaa.

Ruusulaakson lomamökit rakennetaan Tuuloksessa. Sieltä ne kuljetetaan erikoiskuljetuksena Aulangolle. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan Aulangolle kansallismaisemaan rakentuva siirtolapuutarha Ruusulaakso on saanut ensimmäiset mökkinsä. Kaksi mökkiä kuljetettiin Tuuloksesta erikoiskuljetuksena Aulangolle ja siirrettiin valmiina odottaville perustuksille.

Ruusulaakson kaikki mökit rakennetaan Tuuloksessa lähes valmiiksi, vain viimeistely tehdään Aulangolla. Kaikki mökit tulevat olemaan samanlaisia. Kooltaan ne ovat noin 25-neliöisiä, niissä on parvi sekä WC- ja suihkutilat. Mökeissä on lattialämmitys ja tulisija, joten niitä voi käyttää talvellakin. Alueen järjestyssääntö ei kuitenkaan salli ympärivuotista asumista.

Asukkaiden yhteiskäyttöön rakennetaan sauna Aulangonjärven rannalle laitureineen ja soutuvenepaikkoineen.

Ruusulaakson ensimmäiset mökit ovat jo paikoillaan. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Kokonaisuudessaan Ruusulaakso on noin kymmenen miljoonan euron hanke. Jos suunnitelmat pitävät, Aulangolle tulee neljän–viiden vuoden sisällä 80 lomamökkiä. Tänä vuonna on tarkoitus rakentaa 16 mökkiä, kertoo Jaarlicon Oy:n toimitusjohtaja Olavi Hallikainen.

Kansallismaiseman vetoon uskotaan

Hallikainen uskoo, että mökeille on kysyntää. Uskoa luovat Aulangon maisemat ja kaikki ne aktiviteetit, joita alueella on. Golf-kentät ja ulkoilumaastot ovat lähellä.

Ruusulaakson mökit rakentavan Jaarlicon Oy:n toimitusjohtaja Olavi Hallikainen uskoo Aulangon vetovoimaan. Kuva: Hannu Harhama / Yle

– Mökeille on ollut hyvin kysyntää. Varsinainen markkinointi alkaa nyt, kun ensimmäiset mökit on saatu tälle alueelle.

Uutta siirtolapuutarha-aluetta Hämeenlinnaan ryhdyttiin puuhaamaan jo kymmenen vuotta sitten valtuustoaloitteen innoittamana. Ruusulaakso poikkeaa perinteisistä siirtolapuutarhoista siinä, että se on toteutettu kiinteistöosakeyhtiömuotoisena. Osakkeen omistajia ei velvoiteta puutarhan pitoon, mutta siihen on mahdollisuus yhteisalueelle tulevalla viljelypalstalla.

Suomessa on kuutisenkymmentä perinteistä siirtolapuutarhaa ja muutamia kymmeniä vapaamuotoisempia puutarha-alueita. Uusia siirtolapuutarhoja on suunnitteilla parikymmentä, kerrotaan Suomen Siirtolapuutarhaliitosta. Toteutustavaltaan Hämeenlinnan Ruusulaakso poikkeaa kuitenkin muista puutarha-alueista.