Kuopion hiippakunta täyttää tänä vuonna 80 vuotta

Nykyinen Kuopion hiippakunta perustettiin vuonna 1939 tukemaan rajaseudun ihmisten hengellistä ja siveellistä elämää.

Kuopio
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.
Kuopion hiippakunnan juhlamessussa saarnan pitää piispa Jari Jolkkonen.Esa Huuhko / Yle

Kuopion hiippakunta juhlii sunnuntaina 80-vuotista taivaltaan. Hiippakunta on perustettu kaksi kertaa: vuosina 1850 ja 1939. Vanha hiippakunta käsitti Suomen Kesälahti–Kalajoki-akselilta pohjoisimpaan Lappiin.

Nykyinen Kuopion hiippakunta perustettiin vuonna 1939. Näin valtiovalta halusi tukea erityisesti rajaseudun ihmisten hengellistä, henkistä ja siveellistä elämää.

Ensi vuoden alussa hiippakunnan rajat muuttuvat niin, että jatkossa Kuopion hiippakuntaan kuuluvat Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien seurakunnat, myös Heinävesi ja Joroinen.

Uudistuksessa Kuopion hiippakunta myös menettää seurakuntia. Pyhäjärven ja Vaalan seurakunnat siirretään Oulun hiippakuntaan, Konneveden ja Hankasalmen seurakunnat siirretään Lapuan hiippakuntaan ja Pieksämäen seurakunta siirretään Mikkelin hiippakuntaan.

– Kuopion hiippakunnan pysyvä tehtävä on tukea itäsuomalaisten hengellistä elämää, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sanoo kirkon tiedotteessa.

Hiippakunnan 80-vuotisjuhlamessua vietetään perhemessussa Kuopion kauppatorilla sunnuntaina 26. toukokuuta kello 11. Messussa saarnaa piispa Jari Jolkkonen ja liturgina on Elina Knuuttila.

Mukana ovat myös Männistön ja Alavan seurakuntien lapsikuorolaiset ja Alavan seurakunnan nuorten Armo-band. Messun jälkeen torilla on keittolounas ja Riemu-festarit, joissa Kuopion tuomiokapituli esittäytyy omalla teltallaan.