Hyppää sisältöön

Tyttö Anttilan tuulikaapista – näyttelijä Oona Airola viettää kesän Helsingissä kuvauksissa, mutta palaa mielellään teini-iän rakkaisiin paikkoihin

Palkittu näyttelijä on rooleissaan kasvanut suomalaisen parisuhteen tulkiksi.

– Toivottavasti en profiloidu pelkäksi draamanäyttelijäksi. Haluaisin tehdä kaikenlaista, myös komediaa ja kehittyä monella eri alueella, Oona Airola pohtii. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Oona Airola seisoo lähes tyhjillään ammottavan liikekiinteistön ovensuussa, ja vetää kumimaton kyllästämää ilmaa hartaana nenäänsä.

– Tää haju tuo niin muistoja mieleen!

Näyttelijä kertoo viettäneensä teininä järjettömän määrän tunteja Anttilan Kokkolan myymälän tuulikaapissa.

Oikeasti?

– Joo. Tuhansia. Olimme kaverini Tiian kanssa vakkiksia. Istuimme täällä aina vapaa-ajalla.

Nyrkkeilijä Olli Mäestä kertova Hymyilevä mies on viime vuosien menestyneimpiä suomalaiselokuvia. Oona Airola Raijana ja Jarkko Lahti Ollina. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo, © Elokuvayhtiö Aamu 2016

Kauppaketju Anttilan tarina on jo ohi, Airolan vasta alkuvuosissa.

Vuonna 2016 Airola päätyi valkokankaalle ja Cannesin elokuvajuhlille, missä suomalais-ruotsalais-saksalainen draama Hymyilevä mies palkittiin Un Certain Regard -sarjan voitolla.

Airolalle elokuva toi myös uran ensimmäisen kipsipystin, sivuosa-Jussin.

Jarkko Lahti ja Oona Airola yhteiskuvassa Cannesin elokuvajuhlilla. Kuva: AOP

Ennen tavarat ja asiat tehtiin kestämään

Näyttelijä istahtaa tuulikaapin kapealle ikkunalaudalle ja puhuu rakkaudesta. Viime vuosien isot työt ovat tehneet hänestä suomalaisen parisuhteen tulkin.

Hymyilevässä miehessä hän rakasti Raijana Ollia.

Kokkolalaisnyrkkeilijä Olli Mäen ja vaimonsa Raijan rakkaustarina vei Airolan 1950–1960-luvun tunnelmiin.

Periksi ei annettu, vaikka oli tehtävä valintoja.

– Rakkaus vain kesti kaiken. Olli ja Raija saivat pitää toisensa viime vuoteen asti. He olivat jotenkin sellainen ihana pari loppuun saakka, Airola miettii.

Markku Pölösen ohjaama Oma maa on jälleenrakentajien rakkaustarina.

2018 ensi-iltansa saanut Oma maa toi Airolalle Jussin roolistaan Annina, keskiluokkaisen kaupunkilaisperheen tyttärenä, joka rakastuu sodassa haavoittuneeseen metsätyömies Veikkoon.

Sodanjälkeisen Suomen jälleenrakentajien sitkeys tuntuu edelleen sydämessä.

– Anni ja Veikko olisivat voineet luovuttaa monta kertaa. Nykyparina molemmat olisivat hommanneet omat yksiöt jo aikoja sitten, naurahtaa Airola.

– Ehkä olen syntynyt väärälle vuosisadalle. Sopisin hyvin 1800-luvulle, Airola miettii Ykspihlajan toimitalolla Kokkolassa. Nuori harrastajanäyttelijä sai siellä ensimmäiset esiintymiskokemuksensa. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Näyttelijä ja muusikko sanoo kadehtivansa vanhojen aikojen vahvaa sitoutumista. Asiat ja tavarat tehtiin kestämään.

– Jokainen päätös punnittiin sillä hengellä, että kun on menty yhteen, ollaan yhdessä.

Yhden elämän aikana voi elää monta elämää

Rakkaus, pettäminen, masennus, viha ja väkivalta veivät Oona Airolan televisioon, kun Ylen yleisöltä pyytämät erotarinat muuttuivat lyhytdraamaksi 2018.

Meidän pitää puhua -sarjassa Airola eläytyi viiden naisen tositarinaan eron hetkestä.

– Nykyään ei olla huolissaan siitä, löytyykö ideaali kumppanuussuhde. Nyt haetaan optimaalinen tapa olla kimpassa, eikä se todellakaan aina ole tästä hautaan, Airola miettii.

Autossa istuva nainen nauraa.
Oona Airola pohtii videossa kotikonnuillaan muistojen ja menneisyyden kautta menestystään.

Airolan vanhemmat erosivat, kun tyttö oli lukioikäinen.

Mummo ja vaari pysyivät yhdessä loppuun asti. Parhaan ystävän äiti oli yksinhuoltaja. Toinen kaveri asui perheessä, jossa vanhemmat tekivät paljon asioita yhdessä lastensa kanssa.

– Välillä kadehdin, kun heidän perheensä näytti ainakin ulospäin tosi onnelliselta ydinperheeltä. Lähipiirissä näki monenlaisia elämisen malleja.

Airola ei paheksu eroja, vaikka ihaileekin entisaikojen parisuhteiden sitkeyttä. Jos on menty parikymppisinä yhteen, on kohtuutonta vaatia, että molempien kasvu ihmisenä osuisi samaan aikaan.

– Samoin kuin voi opiskella monta ammattia, voi elää monta elämää yhden elämän aikana. Pahinta on, että pysytään yhdessä, vaikka molemmilla on paha olla.

– Kukaan ei ole täällä ikuisesti. Menetin teininä monia läheisiä, ja siksi ajattelen, että pitää elää juuri silleen, kun haluaa. Jos tulee kapula rattaisiin, viskaa sivuun, äläkä jää jumiin typeriin, pieniin juttuihin. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Näyttelijä katselee tuulikaapin ikkunasta Tehtaankadun verkkaista liikennettä.

– Me lähetettiin tässä aina tekstareita pojille, mitä meinaatte tänään. Kirjaimet piti näpyttää numeronäppäimillä, mutta oltiin kaverin kanssa nopeita sormistamme, Airola nauraa.

Ensimmäisen poikaystävän kanssa seurustelu kesti muutaman vuoden. Se oli kova saavutus, kun kaveripiirissä suhteet kestivät parista viikosta pariin kuukauteen.

"Olen iloinen, että olen löytänyt ihmisen, joka jakaa samat arvot"

Airola havahtuu, ettei ole käyttänyt nykyistä elämänkumppaniaan vielä koskaan teini-iän tärkeässä paikassa. Mies pääsee tuulikaappi-vierailulle heti, kun pariskunta tulee seuraavan kerran Kokkolaan.

Airolan kesään on mahduttava myös meri ja hevonen. Näyttelijän voi bongata Hietsulta ja Arabianrannasta. Oma vuokrahevonen löytyy Järvenpäästä. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kalenterista on raivattava tilaa, koska Airolan kesä 2019 kuluu kuvauksissa. Sarja on luvassa, mutta enempää hän ei suostu asiasta paljastamaan.

Myös askettisiin olosuhteisiin olisi päästävä jossakin välissä. Jalat maassa -tyypistä kuoriutuu Suomi-romantikko mökillä, jossa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä.

Kunhan vain on hyvää seuraa.

– Olen iloinen, että olen löytänyt ihmisen, joka jakaa samat arvot ja jonka kanssa on kiva olla, Airola kertoo.

Se enempää ei suomalaisen parisuhteen tulkilta heru omasta rakkaustarinastaan.

.
.