Kun unelman pilkkoo pieniin osiin, se toteutuu – vantaalainen Muthugalage kävelee Nuorgamista Helsinkiin

Kävelymatkan yksi tarkoitus on tuoda esille ekologisempaa matkailua.

kävely
Kristian Muthugalage matkalla läpi Suomen.
Muthugalage toivoo muidenkin ispiroituvan kävellen matkustamisesta.

UtsjokiKoivut eivät ole Ylä-Lapissa vielä hiirenkorvillakaan, mutta yksi kesäilmiö on jo saapunut. Suomen kesä on pullollaan monenlaisia kesäilmiöitä. Monet muistavat varmasti minikaivurilla ajamisen tai vaikka crocs-kengillä kävelyn (siirryt toiseen palveluun).

Utsjoen ja Inarin välillä tienvieressä töppöstä toisen eteen laittaa Kristian Muthugalage. Vantaalaisella on tarkoitus kävellä tänä kesänä Suomi päästä päähän, Nuorgamista Helsinkiin.

Unelmien toteuttaminen lähtee yhdestä askeleesta.

– Vaikka olisi kuinka iso unelma tahansa, jos sen pilkkoo pieniin osiin, se on ihan mahdollista toteuttaa.

– Nytkin se alkaa siitä, että minä otan vain yhden askeleen, ja sitten jatkan sitä tarpeeksi kauan. Jossain vaiheessa se maali tulee, kiteyttää Muthugalage.

Perjantaina mies oli taivaltanut reilun sata kilometriä. Edessä on yli tuhat kilometriä. Tämän unelman toteuttaminen vaati melko monta askelta, ja monta kuukautta.

– Jos tämä menee niin kuin tähän asti, niin olen Helsingissä varmaan aikaisintaan heinäkuun lopulla, sanoisin että viimeistään elokuussa. Syyskuu olisi itsellenikin aika yllätys, jos vasta silloin olisin Helsingissä .

Kristian Muthugalage matkalla läpi Suomen.
Tänä kesänä Muthugalage ei lennä lomalle vaan kävelee koko kesän ja toivoo muidenkin inspiroituvan tempauksestaan.Kaija Länsman / Yle

"Kävellen näkee enemmän kuin lentämällä"

Ilmastotietoisuus ja vastuullinen matkailu nostavat päätään, niin myös Muthugalagen ajatuksissa. Tämän matkan yksi syvällinen tarkoitus on tuoda esille ekologisempaa matkailua.

Hän päätti, että tänä kesänä ei lentoja varailla, vaan matkustetaan eri tavalla kuin ennen.

– Haluan tutustua enemmän omaan kotimaahani, mikä on sen parempi tapa tutustua kuin kävellä. Kävellen näkee enemmän kuin lentämällä, kertoo Muthugalage.

Lämpömittari näytti perjantaina +4 astetta. Muthugalage sai heräillä rauhassa vällyjen välistä ja lepuuttaa matkan rasittamaa kehoaan. Hän on saanut viettää jo kolme yötä kotimajoituksessa.

Nuorgamista tarjottiin heti ensimmäisenä yönä yöpaikka.

– Olin kuvaamassa kun viereeni pysähtyi auto. Mies tarjosi yöpaikan, ruuan ja paremman rinkan lainaan.

Seuraavassa majapaikassa, Utsjoen varrella vierähti kaksikin yötä.

– Tulin tähän taloon, mikä oli tässä tien varrella. Koputtelin oveen. Usko Pantsar avasi oven ja tarjosi sitten yöpaikkaa, vaikka en pyytänyt muuta kuin vettä .

Usko Pantsar Utsjoelta majoitti Suomen läpi kävelijän.
Katsekontakti on tärkein asia, kun tapaa uuden ihmisen, kertoo Usko Pantsar. Hän tarjosi Muthugalagelle yösijan.Kaija Länsman / Yle

Usko Pantsar saapuu hyvästelemään uuden ystävänsä. Häntä ei arveluttanut tarjota ventovieraalle, huppupäiselle kulkijalle yösijaa.

– Kun näin miehen, uskalsin tarjota yöpaikkaa. Hän katsoi suoraan silmiin, eikä pälyillyt. Vaikutti rehelliseltä kaverilta, kertoo Pantsar heidän kohtaamisesta.

Pihasiivouksen yhteydessä syntyi ystävyys ja lähtöhetkellä halailun lomassa molemmat vakuuttelivat pitävänsä yhteyttä.

– Haikea mieli tulee, kun hän jatkaa matkaa. Kyllä me pidämme yhteyttä. Aion soitella perään, että onko hän varmasti tallessa, lupaa Pantsar.

Heinä-elokuussa Helsingissä, vaikka väkisin

Jäähyväisten jälkeen alkaa yksinäinen taival läpi Lapin avarien erämaamaisemien. Muthugalagen matkan varrella seuraava suurempi kylänen on Inari. Sinne on matkaa sata kilometriä.

Muthugalage etenee rinkkansa kanssa noin kolme kilometriä tunnissa. Harjoittelun hän päätti jättää muille ja lähti kylmiltään taivaltamaan läpi Suomen.

Kristian Muthugalage venyttelee ennen kävelemään lähtemistä.
Muthugalagen kehossa tuntuu kävelyn rasitus ja venyttelyä ei voi jättää välistä. Hän ei harjoitellut pitkiä kävelymatkoja vaan lähti kylmiltään painamaan pitkin Suomea.Kaija Länsman / Yle

– Monet ovat sanoneet, että kannattaisi harjoitella, että tottuu kävelemään pidempiä matkoja. Enhän minä mitään harjoitellut. Ajattelin, että jätän harjoittelun muille.

– Sytyn vasta tositilanteessa ja tiedän että oma peruskunto on kuitenkin hyvä.

Kuntosalilla ja uimahallissa peruskuntonsa hankkinut Muthugalage aikoo saavuttaa tavoitteensa, vaikka väkisin.

– Jos sairastuisin todella vakavasti tai villieläin raatelisi minut, silloin ehkä harkitsisin lopettamista. Muutoin kyllä vedän tämän loppuun asti, vakuuttaa Muthugalage.