Norsunmetsästyksen sallinut Botswana palkkasi Hollywood-firman auttamaan taistossa huonoa julkisuutta vastaan

PR-firman on määrä suunnitella Botswanalle viestintäsuunnitelma, jossa länsimaalaiselle yleisölle selitetään maan norsunmetsästyspolitiikkaa.

Norsujen metsästys
Kaksi aikuista norsua ja kaksi norsunpoikasta.
Norsuja Botswanan Kwedin alueella.Gernot Hensel / EPA

Botswanan hallitus on palkannut Hollywoodista tunnetun PR-firman auttamaan maata puolustautumaan kielteiseltä julkisuudelta sen jälkeen, kun Botswana purki norsujen metsästyskiellon torstaina.

Monet kiellon purkamista vastustavista tahoista ovat sitä mieltä, että norsunmetsästyksen salliminen pilaa Botswanan maineen turistien silmissä.

42 West -niminen yhtiö tunnetaan lähinnä työstään Hollywood-julkkisten ja elokuvateollisuuden kanssa. Botswana maksaa firmalle kahden kuukauden PR-työstä 125 000 dollaria eli vajaat 112 000 euroa. Yhtiö suunnittelee Botswanalle viestintäsuunnitelman, jossa länsimaalaiselle yleisölle selitetään Botswanan norsunmetsästyspolitiikkaa.

42 West joutunee jonkin verran luovimaan toimeksiantonsa kanssa, sillä lukuisat Hollywood-tähdet ovat julkisesti vastustaneet norsujen urheilumetsästystä Afrikassa ja esittäneet maan boikotointia. Yksi yhtiön asiakkaista on näyttelijäkuuluisuus Meryl Streep, joka on puhunut julkisuudessa vuosia norsujen kohtaamista julmuuksista norsunluukaupan vuoksi. Näyttelijä ei ole toistaiseksi kommentoinut Botswanan tuoretta päätöstä metsästyskiellon purkamisesta.

Tiistaina suosittu talk show -juontaja Ellen DeGeneres lähetti Twitterin kautta Botswanan presidentille Mokgweeti Masisille viestin, jossa hän muistutti miljoonista ihmisistä, jotka haluavat suojella maailman suurinta nisäkästä.

”400 norsunmetsästyslupaa vuodessa”

Arviolta lähes kolmannes Afrikan mantereen norsuista, yli 130 000 yksilöä, elää Botswanan alueella.

Maan hallitus on vakuuttanut, että norsunmetsästys toteutetaan "järjestäytyneesti ja eettisesti". Perjantaina hallitus ilmoitti, että se aikoo myöntää maksimissaan 400 norsunmetsästyslupaa vuodessa.

Botwanan mukaan norsujen suuri määrä vaikuttaa jo maanviljelykseen. Norsut muun muassa tallovat viljelyksiä.

Monet Afrikan suurriistametsästystä tukevat länsimaiset lobbausryhmät ovat jo pitkään muistuttaneet, että turistien tuomia varoja voidaan suunnata muun muassa salametsästyksen kitkemiseen ja luonnonsuojeluohjelmiin. Kahden viikon norsunmetsästyssafari maksaa keskimäärin 50 000 dollaria ilman lentokuluja.

Koko Afrikassa norsuja on noin 415 000. Norsujen määrä on vähentynyt koko mantereella vuosikymmenessä noin 111 000 yksilöllä salametsästyksen vuoksi.

Aiheesta lisää:

Norsunmetsästys alkaa uudelleen Botswanassa – "Pilaa maineen turistien silmissä"

Botswana aikeissa sallia norsujen tappamisen: lihaa lemmikeille, saalista metsästysturisteille

Lähteet: AP