Trump julistaa kansallisen hätätilan voidakseen jatkaa asekauppaa Saudi-Arabiaan

Trumpin hallinto aikoo sivuuttaa kongressin ja myydä aseita Yhdysvaltojen arabiliittolaisille.

asekauppa
Donald Trump
Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo jatkaa asemyyntiä Saudi-Arabialle ja muille arabiliittolaisille demokraattien ja republikaanien vastustuksesta huolimatta, kertovat amerikkalaissenaattorit uutistoimisto Reutersille.

Päätös on raivostuttanut lainsäätäjiä, jotka pelkäävät, että aseilla surmataan siviilejä Jemenissä.

Asemyyntiä koskeva lainsäädäntö antaa kongressille mahdollisuuden estää asemyynnin ulkomaille. Trumpin hallinto voi uhmata kongressia asiassa kuitenkin lainsäädännössä olevan porsaanreiän vuoksi. Julistamalla kansallisen hätätilan presidentti voi sivuttaa kongressin. Senaattoreiden mukaan Trump aikoo perustella hätätilan julistusta Yhdysvaltain ja Iranin jännittyneillä väleillä.

Trumpin hallinto on ilmoittanut aikovansa panna täytäntöön 22 asekauppasopimusta, jotka ovat arvoltaan 8 miljardia dollaria eli 7,15 miljardia euroa.

Viime keväänä sekä republikaanienemmistöinen että demokraattienemmistöinen edustajainhuone äänestivät sen puolesta, että Yhdysvallat lopettaa Saudi-Arabian toimien tukemisen Jemenissä.

Lisää sotilaita Lähi-itään

Aiemmin perjantaina Trump kertoi lähettävänsä noin 1 500 sotilasta lisää Lähi-itään. Hän perustelee päätöstä Iranin aiheuttamalla uhalla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan puolustusministeriö Pentagon kuitenkin tarkensi, että alueelle lähetetään 900 uutta sotilasta ja että alueella jo olevien 600 sotilaan komennusta pidennetään.

Pari viikkoa sitten Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä maihinnousualuksen ja ohjuspatteriston Lähi-itään. Jo aiemmin Yhdysvallat on lähettänyt Persianlahdelle lentotukialuksen ja useita B-52-pommikoneita.

Lisää aiheesta:

Kongressi uhmaa Trumpin Saudi-Arabian-politiikkaa –"USA:n tuki pois sotatoimilta Jemenissä"

Lähteet: Reuters, AFP, STT