Hyppää sisältöön

Kansainvälinen merioikeus: Venäjän pitää vapauttaa Ukrainan laivaston alukset ja vangitut merimiehet

Venäjä pidätti ukrainalaiset merimiehet ja takavarikoi alukset viime marraskuussa Kertšinsalmen alueella.

Kertšinsalmi on Ukrainan rahtilaivoille tärkeä kulkureitti. Kuva: AOP

Kansainvälinen merioikeus päätti lauantaina, että Venäjän täytyy välittömästi vapauttaa vangitsemansa 24 ukrainalaista merimiestä sekä palauttaa haltuunsa ottamat kolme Ukrainan laivaston alusta.

Venäjän edustajia ei ollut läsnä oikeuskäsittelyssä. Venäjä on aiemmin ilmoittanut, että sen mielestä Kansainvälisellä merioikeudella ei ole toimivaltaa asiassa.

Venäjä pidätti merimiehet ja takavarikoi alukset viime marraskuussa Kertšinsalmen alueella, joka yhdistää Asovanmeren ja Mustanmeren. Alue sijaitsee Venäjän Ukrainalta valtaaman Krimin niemimaan edustalla.

Ukrainalaisalukset olivat pyrkineet Kertšinsalmelle ja sitä kautta Asovanmerelle, joka rajoittuu Ukrainaan, Venäjään ja Venäjän valtaamaan Krimin niemimaahan.

Venäjän erikoisjoukot valtasivat kaksi Ukrainan tykkivenettä ja laivaston hinaaja-aluksen. Venäläiset sotilaat avasivat tulen aluksia vastaan ja nousivat laivoihin.

Venäjän mukaan Ukrainan alukset tunkeutuivat Venäjälle kuuluville aluevesille. Ukraina kiisti, että sen alukset olisivat tehneet mitään luvatonta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan merimiehet voivat saada jopa kuuden vuoden vankeustuomiot, jos heidät tuomitaan Venäjällä.

Lue myös:

Miksi jännitteet Krimin edustalla kiristyivät? Kokosimme Venäjän ja Ukrainan uuden kiistan pääpiirteet