1. yle.fi
  2. Uutiset

Tallinnan hipsterimekasta kasvoi koko kansan turistikohde – Telliskiven uusin vetonaula on kesällä avautuva Fotografiska-museo

Onko mielessä lomareissu Suomenlahden eteläpuolelle? Ylen Viron toimittaja Silja Massa vastasi lukijoiden matkailukysymyksiin.

Tallinna
Jaanus Juss on Telliskiven luovan keskuksen perustaja.
Jaanus Juss on Telliskiven luovan keskuksen perustaja.Katariina Salmi

Tallinna– Kato tätä!

– Ihana kettumekko!

Suomalaisturistit ihastelevat virolaisbrändi Dadamoran lastenvaatteita Telliskiven luovassa keskuksessa Tallinnassa.

– Täällä kuulee päivittäin suomea ja useita muita kieliä, kertoo Dadamoran omistaja ja perustaja, vaatesuunnittelija Mariliis Kenkmaa.

Kenkmaan lastenvaateliike on yksi Kalamajan kaupunginosassa sijaitsevan Telliskiven lähes kolmestasadasta yrityksestä.

Dadamoran kaltaisten indiepuotien lisäksi luovan keskuksen alueella on muun muassa kaksitoista ravintolaa, kaksi teatteria, start-up-yritysten toimistoja, baareja ja ulkoilmagalleria. Alueella järjestetään vuosittain 600 kulttuuritapahtumaa, joihin osallistuu 600 000 kävijää.

Dadamora-lastenvaateliikkeen perustaja, designer Mariliis Kenkmaa kuulee työssään päivittäin suomea.
Dadamora-lastenvaateliikkeen perustaja, designer Mariliis Kenkmaa kuulee työssään päivittäin suomea.Katariina Salmi

Kesäkuussa Telliskiveen aukeaa valokuvataiteen museo Fotografiska. Siitä ja museon katolle perustettavasta ravintolasta veikataan kaupungin seuraavia vetonauloja.

Telliskiven kehitys on nostanut koko Kalamajan alueen arvoa. Vielä kymmenen vuotta sitten aluetta pidettiin pelottavana ja hämäräperäisenä. Mariliis Kenkmaan äiti varoitteli tytärtään pahamaineisella alueella liikkuvista huumediilereistä, kun Kenkmaa vuokrasi Kalamajasta asunnon.

Nyt Kalamaja on Tallinnan halutuin ja trendikkäin asuinalue.

Rakenteilla oleva valokuvataiteen museo Fotografiska aukeaa yleisölle 19. kesäkuuta.
Rakenteilla oleva valokuvataiteen museo Fotografiska aukeaa yleisölle 19. kesäkuuta.Katariina Salmi

Hylätty tehdaskompleksi sai uuden elämän

Telliskiven historia ulottuu 1870-luvulle. Se oli Baltian rautateiden päätehdas, jossa rakennettiin junia ja niiden osia. Neuvostoaikana alueella taas rakennettiin osia Sputnik-satelliittiin.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tehdasrakennukset jäivät vuosikausiksi tyhjilleen.

Tilanne muuttui, kun tallinnalainen nuori mies Jaanus Juss sai idean. Hän osallistui vuonna 2007 Berliinin maratonille ja päätyi juoksemisen jälkeen viettämään iltaa taiteilijoiden valtaamaan taloon Berliinin entisissä juutalaiskortteleissa.

– Vallatussa talossa vallitsi yhteisöllinen ja vapaa ilmapiiri. Tajusin, että Tallinnassa on paljon tyhjillään olevaa tilaa, jossa voisi tehdä jotakin samanlaista, nyt 37-vuotias Juss kertoo.

Berliinin-matkansa jälkeen Juss osti Telliskiven entiset teollisuuskiinteistöt – yhteensä yksitoista rakennusta. Pari vuotta myöhemmin alueelle muuttivat ensimmäiset vuokralaiset.

Ensimmäinen Telliskiven ravintoloista oli vuonna 2009 perustettu F-hoone. Aluksi siellä kävivät lähinnä tallinnalaiset pari–kolmekymppiset hipsterit. Nyt paikka on täynnä työporukoita, eläkeläispariskuntia ja lapsiperheitä.

F-hoone on vanhin Telliskiven ravintoloista.
F-hoone on vanhin Telliskiven ravintoloista.Katariina Salmi

F-hoonen asiakaskunta on hyvä esimerkki siitä, miten Telliskivi on kymmenessä vuodessa muuttunut.

– Telliskivi ei ole enää hipsterialue vaan koko perheen ajanviettopaikka, sanovat 21-vuotiaat sisustusarkkitehtuurin opiskelijat Ann-Katriin Kelder ja Elin Kenzie Kornav.

Kelderiä ja Kornavia alueen valtavirtaistuminen ei haittaa.

– Käymme täällä arkisin kahvilla ja lauantaisin kirpputorilla. Pääsimme äsken tentistä ja nyt olemme menossa ostamaan jäätelöä Tallinnan parhaimmasta jäätelöbaarista, Kelder sanoo.

Jos Tallinnassa haluaa etsiä alakulttuuripaikkoja, on Kelderin ja Kornavin mukaan suunnattava kauemmas keskustasta, esimerkiksi Uus Maailm- ja Pelgulinn-alueiden välillä sijaitsevalle teollisuusalueelle tai Kalasataman rantaan.

Mutta Telliskivellä on heidän mukaansa paikka Tallinnan kaupunkikulttuurin ytimessä.

– Ilman Telliskiveä Tallinna olisi paljon tylsempi, opiskelijat sanovat yhteen ääneen.

Ann-Katriin Kelder (oik.) ja Elin Kenzie Kornav viihtyvät Telliskivessä, vaikka paikka onkin heidän mukaansa valtavirtaistunut.
Ann-Katriin Kelder (oik.) ja Elin Kenzie Kornav viihtyvät Telliskivessä, vaikka paikka onkin heidän mukaansa valtavirtaistunut.Katariina Salmi

Vanhan kaupungin houkuttavuus väheni

Tallinnan turismikeskus Visit Tallinn markkinoi Telliskiveä aktiivisesti sivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.

– Alue on tehnyt hyvää Tallinnan brändille. Se on nuorekas, energinen, aktiivinen ja eläväinen osa kaupunkia, sanoo Visit Tallinnin markkinointipäällikkö Mall Oja.

Oja kertoo, että suomalaisten turistien käynnit Telliskivessä ovat lisääntyneet viimeisen neljän vuoden aikana samaan aikaan kun käynnit vanhassa kaupungissa ovat vähentyneet.

– Etenkin Telliskiven boheemit ravintolat kiinnostavat suomalaisturisteja. Telliskivi on yksi sivustomme käytetyimmistä hakusanoista, hän kertoo.

Matkailun vetonauloja tarvitaan, sillä parin viime vuoden aikana suomalaisturistien määrä Virossa on ollut selvässä laskussa. Kehitys on saanut maan matkailuyrittäjät huolestumaan.

Yhdeksi syyksi suomalaisten matkailijoiden katoon on veikattu Viron hintatason nousua ja etenkin kesällä 2017 tapahtunutta alkoholiveron korotusta.

Voi olla, että tilanteeseen tulee pian muutos.

Maan uusi hallitus päätti nimittäin eilen maanantaina alentaa alkoholiveroa tuntuvasti. Jos hallituksen esitys menee parlamentissa läpi, oluen, siiderin ja viinan vero alenee 25 prosenttia heinäkuun alusta lähtien.

"Valitsemme vuokralaiset tarkkaan"

Jaanus Juss kertoo, että Tallinnan kaupungin asenteet Telliskiveä kohtaan ovat muuttuneet koko ajan suopeammiksi.

– Aluksi meihin suhtauduttiin epäileväisesti. Ihmeteltiin, miksi joku haluaa alkaa yllättäen remontoida suuren määrän huonokuntoisia rakennuksia. Nykyään kommunikaatiomme kaupungin ja valtion kanssa on kuitenkin sujuvaa ja mutkatonta, hän kertoo.

Olutkauppa Sip myy virolaisia käsityöoluita.
Olutkauppa Sip myy virolaisten pienpanimoiden valmistamia juomia.Katariina Salmi

Juss painottaa, ettei alue saa julkista rahoitusta, joten se ei ole velvollinen seuraamaan kaupungin matkailukeskuksen virallisia strategioita.

Jussia turismin lisääntyminen Telliskivessä ei haittaa.

– Turistit eivät ole pelottaneet paikallisia pois, vaan Telliskivi on edelleen myös tallinnalaisten suosiossa. Olemme Uber-taksipalvelun suosituin määränpää Tallinnassa.

Jussin mielestä on kuitenkin tärkeää pitää kiinni paikan alkuperäisistä arvoista ja tunnelmasta, jottei Telliskivelle kävisi kuten Tallinnan vanhalle kaupungille. Siellä suurin osa palveluista on jo toteutettu turistien ehdoilla.

Telliskivessä ei esimerkiksi ole lainkaan mainoksia. Juss tiimeineen myös valitsee alueen vuokralaiset tarkkaan.

– Haluamme tänne vain sellaisia yrityksiä, jotka sopivat yhteisöön ja täydentävät sen tarjontaa. Se on kuin valitsisi teoksia taidenäyttelyyn. Jokaisen teoksen pitää olla sellainen, että se tekee näyttelystä entistä paremman, Juss kertoo.

Telliskivessä toimii jopa 300 yritystä.
Telliskivessä toimii jopa 300 yritystä.Katariina Salmi

"Emme suunnittele alueen tulevaisuutta"

Kesäkuussa tukholmalainen taidemuseo Fotografiska laajentaa toimintaansa Telliskiveen. Kyseessä on ensimmäinen Tukholman ulkopuolella avattu Fotografiska.

– Olen käynyt Fotografiskassa aina Tukholman-reissuillani. Uskon, että museosta tulee Tallinnalle yhtä tärkeä kohde kuin Tukholmalle, Jaanus Juss sanoo.

Museo houkuttelee Telliskiveen todennäköisesti myös sellaista väkeä, joka ei muuten olisi löytänyt tietään luovaan keskukseen.

– Mutta emme rakenna museota tänne vierailijoiden takia vaan siksi, että se on taiteellisesti kiinnostava ja kunnianhimoinen.

Juss paljastaa, että "joskus Fotografiskan jälkeen" Telliskiveen avataan myös hotelli. Enempää hän ei kerro.

– Sen voin sanoa, että aiomme rakentaa hotellin mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja huomaamattomasti. Emme halua, että Telliskiven kävijät tuntevat olevansa rakennustyömaalla.

Telliskiven tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia. Osa kiinteistöistä on edelleen tyhjillään.

– Suunnitelmamme on se, että emme suunnittele liikaa vaan annamme alueen muuttua orgaanisesti. Alue voi lähteä kehittymään mihin tahansa suuntaan, Juss sanoo.

– Haluamme tarttua hulluihinkin ideoihin. Pidämme tilat mieluummin tyhjillään kuin vuokraamme ne jollekin hajuttomalle ja mauttomalle yritykselle, joka ei sovi alueen henkeen, Juss kertoo.

Aiotko lähteä päiväreissulle tai pitkäksi viikonlopuksi helatorstain takia Viroon? Vai kiinnostaako sinua kesäloma Virossa? Tallinnassa asuva toimittaja Silja Massa vastaa kysymyksiisi tiistaina 28.5. klo 20–22. Voit esittää kysymyksen jutun kommenttikentässä.

Lue lisää:

Ovatko Tallinnan vanha kaupunki ja Telliskivi jo liiankin tuttuja? Seikkaile päivä keskustan turistikohteiden ulkopuolella sukeltamassa tai elokuvien maisemissa

Boheemi Kalamaja on Tallinnan oma mini-Berliini

Tallinnan yöelämä on hyvin erilaista kuin kymmenen vuotta sitten: "Meno on kovempaa kuin Suomessa"

Suomalaisturistien määrä Virossa laskee – Ovatko suomalaiset ja virolaiset kyllästyneet toisiinsa kuin vanha aviopari?

Lue seuraavaksi