Britannian pääministerikilpa kuumenee – jo kahdeksan havittelee brexit-sopan ratkaisijaksi

Kisaan viimeksi ilmoittautuneet Dominic Raab ja Andrea Leadsom ovat valmiit viemään EU-eron läpi myös ilman sopimusta.

Brexit
Dominic Raab.
Dominic Raab.Rob Pinney / AOP

Britannian pääministerikilpa kuumeni viikonloppuna, kun kisaan konservatiivipuolueen puheenjohtajasta ilmoittautui lisää ehdokkaita.

Väistyvälle pääministerille Theresa Maylle riitaisassa puolueessa lojaalina pysynyt ympäristöministeri Michael Gove kertoi sunnuntaina lähtevänsä mukaan kilpaan.

Entinen brexit-ministeri Dominic Raab ja entinen alahuoneen johtaja, hallituksesta keskiviikkona eronnut Andrea Leadsom ilmoittivat myöhään lauantai-iltana odotetusti ehdokkuuksistaan.

Kaikkiaan ehdokkaita on nyt kahdeksan. Brittiviestimissä kilpaan on ennakoitu lähtevän yhteensä toistakymmentä ehdokasta.

Konservatiivit joutuvat valitsemaan itselleen uuden puheenjohtajan Maynilmoitettua erostaan perjantaina.

Konservatiivipuolueen jäsenkunnan valitsemasta uudesta puheenjohtajasta tulee myös Britannian seuraava pääministeri. Puheenjohtaja on tarkoitus valita heinäkuun lopussa.

May jättää konservatiivipuolueen puheenjohtajan tehtävät kesäkuun alkupuolella, mutta hänen on tarkoitus jatkaa pääministerin tehtävien hoitamista uuden puheenjohtajan valintaan saakka.

Toiveita erosopimuksen muokkaamisesta

Ennen Raabia ja Leadsomia kisaan oli ilmoittautunut entinen ulkoministeri ja kovan brexitin puhemies Boris Johnson, nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt, kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart, entinen työ- ja eläkeministeri Esther McVey sekä terveysministeri Matt Hancock.

Ehdokkaat ovat esiintyneet varsin luottavaisina. He uskovat, että Britannian riitaisessa parlamentissa löydetään vielä riittävän laaja yhteisymmärrys EU-eron viemiseksi loppuun.

Andrea Leadsom.
Andrea Leadsom.Vickie Flores / EPA

Osa ehdokkaista uskoo myös, että EU:n kanssa neuvoteltua erosopimusta kyetään vielä muuttamaan.

– Meidän on saatava aikaan sopimus, jonka voi saada läpi tässä parlamentissa, Hancock sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Etenkin Hancock ja Stewart ovat esiintyneet konsensushakuisina ehdokkaina. Mayn on arvioitu epäonnistuneen osin siksi, että hän lähti etsimään puoluerajat ylittävää yhteisymmärrystä parlamentissa liian myöhään, vasta pari kuukautta sitten.

EU on tähän asti ollut taipumaton ja ilmoittanut, että kertaalleen neuvoteltua sopimusta ei enää avata uusille neuvotteluille.

Eurovaaleissa Britannian konservatiiveille povataan kehnoa äänisaalista brexit-kaaoksen vuoksi.

Sopimuksettomalle erolle tukea

Sekä Raab että Leadsom ovat valmiit viemään Britannian EU-eron läpi myös ilman sopimusta.

Raab painotti, että hän toivoisi Britannian eroavan EU:sta sopimuksen kanssa. Jos EU ei kuitenkaan suostu lisämyönnytyksiin, Britannian on erottava ilman sopimusta, Raab arvioi.

Leadsom on samoilla linjoilla. Raab erosi brexit-ministerin paikalta marraskuussa, koska hän piti erosopimusta huonona.

Mielipidekyselyjen mukaan konservatiivien jäsenkunnasta valtaosa kannattaa Britannian irtautumista EU:sta ja on myös sopimuksettoman eron kannalla. Puolueen jäsenkunta valitsee puheenjohtajan sen jälkeen, kun puolueliitti eli konservatiivien kansanedustajat ovat tehneet ehdokkaiden esikarsinnan.

Britanniassa kansanedustajat ovat viime kuukausina toistuvasti torjuneet Mayn sopimuksen, mutta he ovat myös äänestäneet sopimuksetonta eroa vastaan.

– Tässä kilvassa on valtavia jännitteitä. Jotkut lupaavat asioita, joita ei voida toteuttaa. Dramaattisinta on, että jotkut lupaavat sopimuksetonta brexitia, Stewart sanoi BBC:lle.

Lue myös:

Britanniassa alkoi kilpa pääministerin paikasta – EU:kin tuskailee: Kuka nousee seuraavaksi riitaisan porukan johtoon?

Analyysi: Theresa Mayn seuraaja voi viedä brexit-Britannian lamaantumisesta täyteen kaaokseen

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti erosta kyynelehtien – seuraajaksi povattu Boris Johnson: Lähdemme EU:sta diilillä tai diilittä

May päätyi brexitin kielekkeelle, kun nokkamiehet katosivat paikalta – nuoruuden unelma päättyi katkeraan tappioon

Brittien pörröinen moottoriturpa Boris Johnson tahtoo nyt pääministeriksi – kampanjoi jo päästäkseen konservatiivien johtoon

Lähteet: Reuters, AFP