SVT: Ruotsalainen nainen sai pitkän vankeustuomion Isis-yhteyksistä Irakissa, kolme ranskalaista Isisin jäsentä tuomittiin kuolemaan

Nainen sanoi olevansa syytön.

Isis
Isis-taistelijaksi epäillyn miehen vaimo käveli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa.
Isis-taistelijaksi epäillyn miehen puoliso jaloitteli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa. Kuvan henkilö ei ole tuomion saanut ruotsalaisnainen.Ahmed Mardnlia / EPA

Ruotsalainen 29-vuotias nainen tuomittiin sunnuntaina 15 vuodeksi vankeuteen Isis-yhteyksistä Irakissa. Naisen oikeudenkäyntiä oli seuraamassa kaksi SVT:n toimittajaa (siirryt toiseen palveluun).

SVT kertoo, että tuomarin mukaan nainen tiesi, mitä hän oli tekemässä matkustaessaan Syyriaan ja Irakiin. Tuomarin mukaan nainen tiesi olevansa menossa elämään terroristijärjestön alueelle.

Nainen väitti olevansa syytön. Hän sanoi seuranneensa aviomiestään, koska tämä oli tuonut naisen lapset Syyriaan. Nainen sanoi syntyneensä kristityksi ja vihaavansa Isisiä.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ruotsalainen tuomittiin Isis-yhteyksistä Irakissa. Tällä hetkellä Irakissa on käynnissä tuhansia oikeudenkäyntejä, joissa on syytettyinä epäiltyjä Isisin jäseniä.

Naista on pidetty Bagdadin naistenvankilassa. Hänen irakilaisen miehensä epäillään kuolleen vuonna 2016 Mosulin lähellä sijaitsevan Tal Afarin kaupungin pommituksissa.

Ranskalaisille Isis-miehille kuolemantuomiot

Irakilainen tuomioistuin tuomitsi sunnuntaina kolme Ranskan kansalaista kuolemaan terroristijärjestö Isisin jäsenyyden takia.

Yhdysvaltojen tukemat joukot ottivat miehet kiinni Syyriassa, mutta heidät siirrettiin Irakiin oikeudenkäyntiä varten.

Miehet ovat ensimmäiset Isisin ranskalaiset jäsenet, jotka on tuomittu kuolemaan Irakissa. Heillä on 30 päivää aikaa valittaa tuomiostaan.

Lue myös:

SVT: Ruotsalaisnainen oikeuteen Irakissa Isis-yhteyksistä

Lähteet: AFP