Hyppää sisältöön

He putosivat europarlamentista: perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner ja keskustan Mirja Vehkaperä – "Olo on pettynyt, käänsin jo kanavan jääkiekolle"

Molemmat jäivät varasijalle. Mirja Vehkaperä pettyi, Ruohonen-Lernerille tulos ei tullut yllätyksenä.

Mirja Vehkaperä ei osaa sanoa vielä mitään tulevaisuuden suunnitelmistaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Istuvista europarlamentaarikoista varasijalle jäivät perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner ja keskustan Mirja Vehkaperä.

Vehkaperä seurasi tuloslähetystä perheensä kanssa kotona Oulussa. Kun tulokset olivat selvillä, televisiokanava kääntyi nopeasti.

– Olo on todella pettynyt. Tein niin paljon vaalityötä ja kuljin tuhansia kilometrejä. Nyt on vaihdettu kanava jääkiekolle, Vehkaperä kertoo.

Hän ei osannut analysoida vielä tässä vaiheessa tarkemmin syitä putoamiseen.

– Olen kuitenkin iloinen huikeasta äänimäärästäni, hän sanoo. Hän sai yli 36 000 ääntä.

Mirja Vehkaperä ehti olla europarlamentissa vain noin vuoden, sillä hän nousi sinne viime kesänä Paavo Väyrysen tilalle. Väyrynen palasi silloin eduskuntaan.

Oulun vaalipiirin Vehkaperä on ollut kansanedustajana kolme kautta, mutta tänä vuonna hän ei ollut ehdolla eduskuntaan lainkaan vaan tavoitteli jatkoa europarlamentissa.

"Europarlamentti on oravanpyörä"

Ruohonen-Lerner aikoo keskittyä nyt läheisiin ja harrastuksiin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pirkko Ruohonen-Lerner ei yllättynyt tuloksesta.

– Arvelin olevani viides ehdokkaistamme, mutta olinkin kolmas, joten siinä mielessä voin olla iloinen, Ruohonen-Lerner pohtii.

Hänen mukaansa Brysselistä käsin on vaikea saada Suomessa näkyvyyttä, varsinkin jos ei ole aktiivinen somessa. Hän olisi myös kaivannut enemmän median huomiota.

Neljää vuottaan Brysellissä Ruohonen-Lerner kuvaa raskaiksi.

– Se on sellainen työ, joka imee ihmisestä kaikki mehut. Oravanpyörä suorastaan. Liukuhihnalta tulee jatkuvasti valtava määrä asioita, joihin on pakko ottaa kantaa äänestyksissä, joita täysistunnoissa on noin 5000 vuodessa. Sen lisäksi tulevat valiokuntaäänestykset. Olen hieman helpottunut, että nyt on aikaa muullekin kuin matkustamiselle ja mietintöjen lukemiselle.

Hän aikoo nyt keskittyä kuntoiluun, lukemiseen, puutarhanhoitoon ja läheisten kanssa olemiseen.

Ruohonen-Lerner oli perussuomalaisten kansanedustajana vuosina 2007–2015 Uudenmaan vaalipiiristä. Hänet valittiin jatkokaudelle myös vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, mutta hän siirtyi Euroopan parlamentin jäseneksi Sampo Terhon noustua eduskuntaan.

Myös vasemmistoliiton Merja Kyllönen putosi europarlamentista, mutta se ei ollut ihme. Hän ilmoitti jo ehdokkaaksi asettuessaan, ettei ota paikkaa vastaan, jos tulee valituksi.

Ylen seurantajuttua vaaleista pääset katsomaan tästä.

Korjattu klo 23.08: Vehkaperä sai yli 36 000 ääntä, ei 82 000.

.
.