Tässä on eurovaalien tulos Suomessa: Vihreille historiallinen voitto, kokoomus suurin – nämä 13 ehdokasta pääsivät läpi

Perussuomalaisten kannatus jäi ennakoitua pienemmäksi.

eurovaalit
Juhlintaa vihreitten vaalivalvojaisissa Helsingissä.
Vihreät ponnisti eurovaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kokoomus nousi jälleen Suomen suurimmaksi europuolueeksi. Vuoden 2014 eurovaaleista laskua oli noin kaksi prosenttiyksikköä, mutta suurimman puolueen asema on 20,8 prosentin kannatuksella silti selvä.

Kokoomus on ollut suurin puolue vuoden 1999 eurovaaleista lähtien. Puoluetta kannattelee sen koulutettu ja aktiivisesti äänestävä kannattajakunta, joka äänestää uskollisesti myös alhaisesta äänestysaktiivisuudesta kärsivissä eurovaaleissa.

Lue lisää: Tässä artikkelissa seurasimme vaali-iltaa hetki hetkeltä.

Tällä kertaa eurovaaleissa äänestettiin viime eurovaaleja ahkerammin, mutta äänestysinto jäi silti vain 42,7 prosenttiin, kun huhtikuun eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 72.

Kaikki äänet saatiin Suomessa laskettua kello 23.17 mennessä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Toiseksi tullut vihreät saavutti historiansa parhaan tuloksen 16 prosentin kannatuksella. Vihreät kasvatti kannatustaan 6,7 prosenttiyksikköä edellisistä eurovaaleista. Tähän mennessä vihreiden paras eurovaalitulos on ollut 13,4 prosenttia äänistä vuonna 1999

Myös SDP kasvatti kannatustaan vuoden 2014 eurovaaleihin verrattuna, mutta kolmas sija on pettymys juuri eduskuntavaaleissa suurimmaksi nousseelle puolueelle.

Tulos oli pettymys myös perussuomalaisille. Puolue paransi kannatustaan hieman viime eurovaaleihin verrattuna, mutta eduskuntavaalien tulos ja kannatuskyselyt antoivat odottaa neljättä sijaa parempaa tulosta.

Keskustan kannalta tulos jatkaa samaa karua linjaa kuin eduskuntavaaleissa. Kannatus putosi viime eurovaaleista yli 6 prosenttiyksikköä ja keskustan meppiryhmä kutistuu kolmesta kahteen.

Vasemmistoliiton kannatus putosi 2,4 prosenttiyksikköä viime eurovaaleihin verrattuna, mutta puolue säilyttää paikkansa Euroopan parlamentissa.

Vihreät on ainoa puole joka olisi saamassa yhden meppipaikan lisää. Vihreiden meppiryhmän koko nousee kahteen.

Vihreät on kiinni myös niin kutsutussa brexit-paikassa, eli Britannian mahdollisen EU-eron jälkeen vapautuvassa europarlamentaarikon paikassa. Brexitin toteutuessa europarlamenttiin nousisi vihreiden Alviina Alametsä.

Vihreitä ja keskustaa lukuunottamatta puolueiden meppipaikkojen määrä pysyy ennallaan.

Listan läpimenijöistä äänimäärineen näet alta:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lisää aiheesta:

Tulospalvelu kertoo, miten Suomi äänesti eurovaaleissa (siirryt toiseen palveluun)