Ekonomisti Gitanas Nauseda voitti Liettuan presidentinvaalit

Vastaehdokas Ingrida Simonyte tunnusti tappionsa.

Gitanas Nauseda voitti presidentinvaalit toukokuussa. Hän oli puolueista riippumaton ehdokas, jonka tausta on pankkimaailmassa. Kuva: Alfredas Pliadis / AOP

Liettuan presidentinvaaleissa voittaja oli selvä varsin varhaisessa vaiheessa. Kun äänistä oli laskettu reilut 40 prosenttia, Ingrida Simonyte myönsi hävinneensä vaalit Gitanas Nausedalle.

Nauseda oli saanut äänistä 72 prosenttia ja Simonyte 28 prosenttia.

– Minä olin riippumaton ehdokas, ja tehtäväni tässä vaalikampanjassa oli yhdistää liettualaiset riippumatta siitä, asuvatko he maaseudulla, kylissä, pikkukaupungeissa tai suurissa kaupungeissa, totesi Nauseda, kun oli julistautunut vaalien voittajaksi.

Nausedalla, 55, on hyvin vähän poliittista kokemusta. Hänen ensimmäinen haasteensa tulee olemaan maan hallituskriisin ratkaisu.

Nauseda on tehnyt uransa pankkimaailmassa, viimeisimpänä ruotsalaispankki SEB:n neuvonantajana.

Pääministeri Saulius Skvernelis ilmoitti eroavansa, kun hän ei päässyt presidentinvaalien ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon pari viikkoa sitten.

Liettuassa presidentillä on kohtuullisen paljon valtaa. Hän voi muun muassa veto-oikeudellaan estää parlamentin lakiesityksiä. Lisäksi hän nimittää pääministerin, tuomareita, valtakunnan syyttäjän ja keskuspankin johtajan.

– Olen kiitollinen kaikille niille ihmisille jotka äänestivät, ja voin luvata, että politiikka Liettuassa tulee nyt muuttumaan. Kaikki ansaitsevat paremman elämän kauniissa maassamme, lupaili Nauseda liettualaisille.

Nauseda on antanut talousdiplomatialle painoa. Vastapainona lähtevän presidentin Dalia Grybauskaiten kannoille hän on viestittänyt, että naapurimaa Valko-Venäjän kanssa pitäisi käydä nykyistä avoimempaa keskustelua.

EU-asioissa Nauseda vastustaa jäsenmaiden vallan vähentämistä verouudistusta koskevissa uudistuksissa, mutta tukee Ranskan ideaa eurooppalaisesta ilmastopankista.

Aiheesta lisää: