Trump kommentoi Pohjois-Koreaa lievennellen, Pohjois-Korea haukkui yhdysvaltalaisedustajan "sotafanaatikoksi"

Japanissa vieraileva Trump sai kunnian olla ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka tapaa Japanin uuden keisarin. Presidentille tarjoiltiin myös sumopainia.

Pohjois-Korea
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi Japanin keisari Naruhiton maanantaina. Taustalla rouva Melania Trump ja keisarinna Masako.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi Japanin keisari Naruhiton maanantaina. Taustalla rouva Melania Trump ja keisarinna Masako. Carl Court / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi maanantaina, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä on "suurta kunnioitusta."

– Uskon, että Pohjois-Koreasta tulee paljon hienoja asioita. Tunnen sen. Saatan olla oikeassa tai väärässä, mutta siltä minusta tuntuu, Trump sanoi Japanissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump on parhaillaan nelipäiväisellä vierailulla Japanissa. Hän esitti kommenttinsa ennen tapaamista Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa.

Sunnuntaina presidentti vähätteli Pohjois-Korean aiemmin tässä kuussa tekemiä ohjuskokeita. Hänen mukaansa kyseessä olivat "pikkuaseet". Trump lisäsi, että testit näyttivät haittaavan joitain hänen hallinnossaan, mutta ei häntä itseään.

Trump näytti näin kaivavan maata kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa John Boltonin jalkojen alta. Bolton kommentoi päivää aiemmin, että Pohjois-Korean kokeet rikkoivat YK:n turvaneuvoston päätöslauselmia.

Pohjois-Korea vastasi maanantaina kutsumalla Boltonia "sotafanaatikoksi". Pohjois-Korean ulkoministeriön lausunnon mukaan Bolton on väärässä sanoessaan, että kokeet rikkoivat päätöslauselmia.

Valtiollisen uutistoimisto KCNA:n välittämässä lausunnossa siteerattiin ulkoministeriön edustajaa, jonka mukaan ohjuskokeista luopuminen tarkoittaisi itsepuolustusoikeudesta luopumista.

Aben matka Iraniin sopisi

Trump kommentoi Japanissa myös, että Iranin kanssa voidaan neuvotella. Presidentti painotti, että hän ei halua "kamalia asioita" tapahtuvaksi.

Shinzo Aben on raportoitu pohtivan matkaa Iraniin. Tarkoituksena olisi toimia välittäjänä Lähi-idän kriisissä.

Iranin ydinohjelmaa koskeva kiista on viime aikoina jälleen kiristänyt Yhdysvaltain ja Iranin välejä.

Trump näytti antavan matkalle vihreää valoa.

– Pääministerillä ja Japanilla on hyvä suhde Iraniin, joten katsotaan mitä tapahtuu, uutistoimisto AP siteerasi Trumpia.

Presidentti Trump antoi pokaalin sumopainija Asanoyamalle Tokiossa sunnuntaina.
Presidentti Trump antoi pokaalin sumopainija Asanoyamalle Tokiossa sunnuntaina. Jiji Press / EPA

Viikonloppuna sumopainia, maanantaina keisari

Trump on Japanissa edistämässä maiden välisiä kauppaneuvotteluja. Hän tapasi maanantaina ensimmäisenä ulkomaisena johtajana vasta kolme viikkoa sitten valtaan nousseen keisari Naruhiton.

Kunnia ei estänyt Trumpia jälleen kommentoimasta, että Japanin ja Yhdysvaltain kaupassa on "valtava epätasapaino". Hän lievensi kuitenkin sanomalla, että uskoo asian järjestyvän ajan kuluessa.

Trumpin vierailun virallinen osuus alkoi maanantaina. Viikonloppuna Trump muun muassa kävi katsomassa sumopainia.

Lähteet: AFP, Reuters, AP